Производството на черноморска мида е сериозно намаляло през последната година – с близо 1/3 или с над 850 тона. Това показват данните на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
Въпреки това черната мида си остава предпочитан деликатес от туристите по Черноморието.
По какво да разпознаем култивираната от дивата мида и кога е опасна за консумиране?
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Общо 14 са действащите мидени ферми по Черноморието – осем са на юг и шест са на север.
Всяка от тях вади средно между тон и три култивирани черноморски миди, почти всеки ден, от юни до края на август. От въжетата мидите отиват директно на пазара.
На пазара в Бургас килограм миди струва 4-5 лева.
Как да разпознаем кога мидата е годна за консумация?
Най-важното е те да бъдат затворени. Черупката трябва да е гладка, да не е обложена с раковини, с водорасли. Миризмата трябва да е специфична - на море.
За да установят дали в мидите се съдържат токсини или микробиологични замърсители, от Агенцията по храните периодично взимат проби. Досега несъответствия не са открити. Нарушителите също са по-малко.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK