Производството на черноморска мида е сериозно намаляло през последната година – с близо 1/3 или с над 850 тона. Това показват данните на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Въпреки това черната мида си остава предпочитан деликатес от туристите по Черноморието.

По какво да разпознаем култивираната от дивата мида и кога е опасна за консумиране?

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Общо 14 са действащите мидени ферми по Черноморието – осем са на юг и шест са на север.

Всяка от тях вади средно между тон и три култивирани черноморски миди, почти всеки ден, от юни до края на август. От въжетата мидите отиват директно на пазара.

На пазара в Бургас килограм миди струва 4-5 лева.

Как да разпознаем кога мидата е годна за консумация?

Най-важното е те да бъдат затворени. Черупката трябва да е гладка, да не е обложена с раковини, с водорасли. Миризмата трябва да е специфична - на море.

За да установят дали в мидите се съдържат токсини или микробиологични замърсители, от Агенцията по храните периодично взимат проби. Досега несъответствия не са открити. Нарушителите също са по-малко.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK