Бурканите с домашна зимнина са сигурност за прехранването, вариант за оцеляване и философия – неизменната традиция през всяка есен у нас.
Така е и в дома на Йорданка Аврамова от Монтана.
Кьопоолуто е сред любимите ѝ консерви, но е и сред най-трудоемките за приготвяне, затова за нея то е в категория „деликатес“.
За да напълни десетина бурканчета от по 300 милиграма средно, е купила 3 килограма домати и по пет килограма чушки и патладжан, след това ги е изпекла във фурна на ток.
Като сметне и труда си, крайната цена на бурканче излиза солено – 40 лв. за продукти и ток, плюс един работен ден.
Въпреки това жената предпочита сама да си произведе зимнината. Плюсът в нейния случай е, че е работещ пенсионер, с което си осигурява поне средства за продуктите.
Минусът е, че собственото й производство през годината е оскъдно и се налага да купи повечето продукти.
В мазето си има и резерви от предишната година.
Лютичко, сладичко, кисело и в буркани – така минава всяка есен за Йорданка. Така и зимите са по-поносими, дори ако кризата пак престъпи прага и почука на вратата.