„Вече сме имали повод да кажем, че Сарафов е неподходяща кандидатура, защото от съвсем скорошни събития неговото име и персона изплуват в скандали. Визирам скандала с „Осемте джуджета“, има негови снимки по целия Фейсбук с Пепи Еврото, има множество свидетелски показания, които го показват в много тесен контакт с Пепи Еврото. Абсолютно недопустимо е лице, макар и на много висока позиция в прокуратурата, да бъде избран за главен прокурор, който е един от най-решаващите постове в съдебната власт“.

Това заяви в „Тази събота“ Емил Георгиев, член на управителния съвет на „Правосъдие за всеки“.

Според него в момента имаме съвкупност от един кандидат за главен прокурор с проблемни качества и това е лошо.

„По отношение на връзките на Сарафов с Еврото информацията не е само в медиите, тя е в поне две прокурорски разследвания – едното на Софийска районна прокуратура и едно от Софийска градска прокуратура. Те са смущаващи. Дали комисията за професионална етика към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще подходи при преценката за моралните качества на г-н Сарафов точно толкова формално и пошло, колкото при г-н Гешев, предстои да видим“, допълни той.

По думите му, ако Висшият съдебен съвет не осветли моралните качества на Борислав Сарафов, това би било изключително лош белег и сигнал за съдебната власт.

Според бившия правосъден министър Антон Станков е имало и други кандидати за главен прокурор, но те не са бли допуснати, за да е ясно кой е победителят. 

„Това не е прецедент, не е за първи път и съм сигурен, че няма да е за последен. Не вярвам в теорията, че светци трябва да управляват. Всеки човек със сериозна професионална биография ходи със своите грешки и врагове. Всяка политическа сила търси удобния за нея кандидат, мисля, че това ракурсът на подходящия кандидат“, каза той.

 

Според него би следвало Борислав Сарафов да довърши мандата, започнат от Иван Гешев.

Антон Станков и Емил Георгиев коментираха дали настоящият Висш съдебен съвет има право да избере нов главен прокурор.

„Има много сериозни съмнения в това число и конституционни дали настоящият състав на ВСС има правомощията да извърши този избор. Съмненията ги има и аз ги споделям, има правен спор. Считам, че освен че е делегитимиран тотално, той няма и правното основание да извърши този избор“, посочи Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“.

Според Антон Станков няма юридически проблем.

„ВСС си изпълнява задълженията по закон. Коренът на проблема е в Народното събрание, защото то не инициира процедура по избор на нов ВСС. Съдебната квота беше избрана и не можа да встъпи във функциите си. Парламентарната квота не беше избрана, има ясно усещане за някакви задкулисни договорки и действия в тази посока“, каза Станков.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK