Един танц определя характера на баловете вече векове наред: виенският валс.

От Средновековието до наши дни танците в три четвърти такт са предпочитани не само във Виена, но и в цяла Европа.

Снимка: Евгений Милов

Името му е производно от старата дума “валцен”, която означава “въртя се”. През ХІХ век композиторите, създаващи валсове достигат брилянтно ниво, което им осигурява почетно място в голямата виенска музикална традиция. Първите са Йозеф Ланер, Йохан Щраус – баща и син.

Във Виена повечето балове се провеждат през януари и февруари, макар че първите започват още през ноември, а последните отшумяват в края на юни, и общо наброяват около 300. Най-важният сред тях обаче е традиционният оперен бал, наречен така по мястото на провеждането му, Виенската държавна опера.

Снимка: Евгений Милов

Днес Виенският оперен бал е представителен празник на Република Австрия.

Съвременният ритъм у нас 

Провеждането на официалните приеми и вечери води началото си от края на ХІХ век и е пренесена в България от новият български княз Александър фон Батенберг. 

Снимка: Евгений Милов

Първият виенски бал в София се организира на 8 януари 1880 г. за новия софийски елит в княжеския дворец. Част от гостите са състоятелни граждани, поканени са също земеделци и занаятчии без особено образование и маниери.

Традицията на баловете в София се възражда през 1996 г. и отново се танцува виенски валс. Днес Виенският бал означава блясък и благотворителност на едно място. 

Снимка: Евгений Милов

Вечерта 

Официалните гости се събират на коктейл преди официалното начало на бала. Дълги рокли за дамите, фракове за мъжете. Дрескодът беше строг и беше спазен. 

Сцената посреща първо дебютантите. А те забравят притеснението и се впускат в танца с грациозна стъпка.

Снимка: Евгений Милов

Менюто 

Отначало гостите хапват салата с херинга, за да преминат към предястието с шунка от провинция Щирия, гарнирана със сърчица от артишок. 

Основното ястие е агнешко каре със сос с розмарин, рагу от чушки и пюре от сладки картофи. 

Десертът е лешников нуга крем с мус от дренки. 

Към полунощ любителите на виното дегустират най-новото от Винарна "Загрей“ и опитват австрийски сирена, вурстчета, виенски гулаш.

Каузата 

Парите, събрани от куверти, томбола и аукцион се даряват за различна благотворителна кауза. 

Миналата година сумата надмина 50 00 лева. 

Тази година със средствата ще се купи апарат за ранно диагностициране на рака на гърдата в болниците в Видин, Лом, Свищов, Тутракан и Силистра. 

Събитието продължи до късно вечерта. В пълен синхрон блясъкът, танците и благотворителността дадоха заявка, че догодина Виенски бал ще има отново.