Началникът на Националната служба на охрана (НСО) следва да подаде оставка заради скандала на Шипка, в който беше допуснато протестиращи да целят със снежни топки премиера Кирил Петков и председателя на парламента Никола Минчев.

Това обяви в ексклузивно интервю пред bTV бившият началник на службата за охрана ген. Красимир Станчев.

От това, което виждам, не се вземат повече мерки за охрана на първите в държавата, а трябва, коментира Станчев.

Той напомни, че служителите на НСО трябва да пазят не само живота на охраняваните лица, но тяхната чест и достойнство. Той обяви че авангардът на охраната е можело да поиска техническа помощ от София, след като е имало информация, че охраняваните лица могат да бъдат нападнати.
„Година и половина, откакто съм напуснал, там нищо не се развива в техническа посока“, каза още Станчев.

Според него има проблем и с подбора на кадрите за службата. По думите му се назначават хора без нужните качества.

Ген. Красимир Станчев напусна НСО след скандал с охраната на парк „Росенец“. Бившият директор на службата обяви, че не е бил информиран за десанта на председателя на „Да, България“ Христо Иванов и е разбрал от социалните мрежи какво се е случило.

На въпроса дали при това положение НСО се е превърнала в частна охранителна фирма на хора от ДПС той отговори: „Донякъде – да, след като тези хора отиват на работа, без аз да знам и не ми се отчитат. След като никой не идва да ми каже все пак какво се случи. Едни от тях имаха по-малко работа и винаги ходеха при други хора“.

От ДПС обявиха, че няма да коментират темата. 

В отговор на интервюто от НСО излязоха с позиция:

Във връзка с коментари на дейностите на Националната служба за охрана (НСО) по охраната на лица по време на честванията на връх Шипка на Националния празник 3 март, НСО заявява следното:

Националната служба за охрана е деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставяме на всички опити НСО да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия.

Ръководството на Националната служба за охрана изразява благодарност на своите служители, които с професионалното си поведение допринесоха за овладяване на възникналото напрежение и съобразно своите правомощия не допуснаха да се стигне до нежелани инциденти по време на честванията на Националния празник.

Гледайте цялото интервю във видеото!