Недостиг на доброволци и храни от първа необходимост в кризисните центрове в по-големите градове у нас – за това сигнализират наши зрители. 

Най-големият бежански център в София няма да работи за Великден, тъй като доброволците до момента са работили денонощно.

„Ситуацията сега е доста различна от началото на март, когато имахме повече доброволци отколкото майки с деца. Опитваме се да владеем ситуацията“, каза Мария Рангелова.

Центърът пуска актуални списъци с какво е необходимо на центъра. „Храната и всякакъв вид лично и спално бельо свършват бързо. В дългосрочен план трябва да дадем възможност на тези хора да работят“, казва Рангелова.

На „Дуранкулак” през тази седмица е сравнително спокойно. Не така беше обаче през предходните, когато през граничния пункт преминаваха освен леки коли с бежанци и по 20-тина автобуса с хора, бягащи от войната.

Катя пристига у нас, оставяйки войната зад гърба си, а днес е част от дороволческия екип на БЧК. „Когато пристигнах тук, преди всичко се боях, че аз няма да има с какво да се занимавам. В живота си съм свикнала да работя и да бъда полезна на обществото”, казва тя.

На този етап има и достатъчни храни, напитки, както за възрастните, така и за бебетата и всичко това е благодарение на доброволци от разрични сдружения. „Започнахме с лични средства, приятели и съмишленици, които са добри хора събрахме пари в началото, обаче свършиха. После започнахме да молим бизнеса, който обслужваме и служебно по някакъв начин, хората откликват”, разказва доброволецът Георги Иванов.

„Днес вече можем да кажем, че сме създали органазиця, която може да поеме между 25 и 30 автобуса на ден с обслужуване с доброволци, които денонощно работят”, обяснява д-р Артюн Еринозов, който е директор на БЧК Добрич.

В тези моменти на помощ на доброволците от Червения кръст идват други - този път от групата „Шабла помага”. От Червения кръст имат подготвен график и до края на май, така че пунктът да работи денонщно.

В Украинския дом във Варна, където се събират хуманитарни помощи за бежанците в града, признават, че с проточването на кризата потокът от дарители намалява. „Все пак има хора, които носят. Това са български народ, български хора, които идват всеки ден при нас, носят по нещо”, казва Евгения Волкова.

В момента най-много имат нужда от храни, дрехи и консумативи за бебета и деца. „Памперси, пюрета, каши, детски сокчета. Все пак хората, които са настанени в хотелите, имат изхранване три пъти на ден, а пък децата, особено малките, за тях им трябва отделна храна”, обяснява Волкова.

По данни на полицията адресно регистрираните украински бежанци в района на Бургас са над 40 000. „Повече хора идват за помощта, защото повече пристигат и по-малко хора, които могат да даряват храна. Нямат пари, на дарители също не стигат, не знам, но много намалиха тези течения с дарения, много трудно стана”, казва Александра Долгих, която е доброволец в кризисния център в Бургас.

Александра живее в България от 8 години. От първия ден на войната се е посветила да оказва помощ на свои съграждани, потърсили убежище в Бургас. Създала екип от спасили се от войната украински бежанци, Александра посреща нуждаещите се и им помага с превод, дрехи и продукти. Напоследък само със съвети, защото храна, лекарства, дори играчки за децата в центъра няма.          

„Всичко е празно! Нищо нямаме за раздаване! И всеки ден имам запитване: „А кога ще имате?”, защото чакат нашите помощи. Казвам, че правя каквото мога и моля всеки ден ако някой има възможност, ако някой иска да помогне и на празници и да направи нещо хубаво, някакво добро деяние”, казва Александра.

В столицата най–голямото сдружението на украинските организации у нас „МАТИ Украйна“ се подготвя за Великденските празници. От разговор в разговор, председателят не спира да приема продукти, които се изпращат в размирните региони.

„Рафтовете тук са пълни, но какво се случва когато има недостиг на продукти от първа необходимост. Успяваме, но това става за сметка на бежанците, защото ние сме принудени да намаляваме дажбата, ние просто намаляваме дажбата, за да дадем на повече хора, имаме голям проблем с онкоболни в момента, тоест максимално бързо този въпрос трябва да бъде регулиран, за да може да се окаже помощ и да не загиват хората дори и от това”, обяснява Олена Коцева.