„Хроники на поп-фолка: Бели птици и куршуми” – това е новото премиерно заглавие в афиша на Малък градски театър „Зад канала”. Поп-фолкът не е просто музикален жанр, а манифест на ценности, житейска философия, културно явление - метафора на постсоциалистическа България. Това коментираха в студиото на „Тази събота” Весела Бабинова и Жени Александрова - Лечева, които са част от спектакъла.

Авторска музика, но изпълнена от певци с реални прототипи от началото на 90-те без никаква драматургия – това представлява постановката. „Вземаме интервюта от реални хора, които са преживели това – ранните 90 години, когато се заражда жанрът „Поп-фолк”, обясни Жени Александрова – Лечева.

Сред интервюираните има хора от ъндърграунда, но и много известни и днес изпълнители от лекия жанр. Весела Бабинова сподели, че сред историите, които са чули, има такива за куфари с пари, но и за момичета, готови да се продадат, само и само да пробият като певици.

„Един жанр не може да е сам за себе си. Той е част от едно време, в което хората са живеели, от политиката в този момент. В това представление всичко е свързано в едно цяло. Това е като едно връщане назад – ние да видим откъде сме дошли, какво сме мечтали, какво е рухнало в нашите мечти”, подчерта Жени Александрова – Лечева.

И двете бяха категорични, че постановката показва и двете гледни точки към темата и на сцената няма да видим апологети на поп-фолка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!