Никола Груев е архитект по образование, познат е с псевдонима му на музикант – Котарашки. Той е сред шестимата финалисти в конкурс на BBC, след като пребори над 300 участници. До утре можете да гласувате в интернет той да спечели първото място!  

Котаршки има необичаен подход към музиката – с диктофон записва автентични български изпълнения от различни места и после ги смесва по дигитален начин с модерен бийт. Неговото оригинално звучене се харесва по цял свят. Можете да го чуете дори и в номинирания за „Оскар” филм на Теодор Ушев – „Сляпата Вайша”. 

„Както повечето неща при мен, в музикалната кариера се получават някак си на късмет и в този случай беше така. Просто Теодор Ушев, който живее в Канада, както всички знаете, преди няколко години случайно чува моята музика по канадското национално радио. По този начин разбира, че има човек в България, който се занимава с тези неща и прави тази музика. И така двама сънародници се срещнаха всъщност отвъд океана”, разказа музикантът.

Сега Никола Груев е на път да спечели ново признание. Той е сред шестимата финалисти в конкурс на BBC за ремикс на запис на сър Дейвид Атънбъро.

Снимка: btvnovinite.bg


„Интересното е, че българите доста добре реагираха на тази новина и много ме впечатли начинът, по който се разпространи тази информация почти без мое участие. Аз просто пуснах един пост в личния си профил „класираха ме жури от BBC във финала на един конкурс” и оттам нататък тази новина достигна до адски много хора, до медии и усетих доста сериозна подкрепа. Tова до голяма степен ме мотивира да се боря да го спечеля, защото явно ще бъде успех и за нацията по някакъв начин”, заяви Груев.

Записът на сър Атънбъро е от Бали от преди 60 години. „Самият запис си е туземска композиция и всъщност беше доста трудна задача, защото нямаше никаква ритмика, никаква мелодия в това изпълнение, то е доста сурово, но пък това е предизвикателството и заради това и се захванах”, уточни музикантът.

Сър Атънбъро е един от най-отдадените природозащитници в британската телевизия, известен с редица научно-популярни филми.