Oще една обещаваща ваксина, тази на „Новавакс“ се очаква да достигне до хората в средата на годината. Европа също преговаря за доставки на дози. 

„Новавакс“ е малка биотехнологична компания, към която целият свят обърна поглед през последните 2 месеца. Тя има 34-годишен опит в разработването на ваксини, но никога до този момент не е успявала да пробие на пазара. 2020 г. донесе успех за компанията, чиято разработка срещу COVID-19 обещава надежда за човечеството. 

Снимка: btvnovinite.bg

В сърцето на „Новавакс“ работи българинът Ивайло Неов. Той започва работа там през 2014 г., когато е едва на 25-годишен. 

Пред bTV той разказа, че отива в Америка със семейството, когато е бил в 3. клас. Сподели, че е дипломиран инженер-химик и още в гимназията е искал да се занимава с това. 

„Когато започнах първата си работа, аз не знаех какво да очаквам и като видиш ваксина, направена, сложена, пакетирана, а това нещо отива до някой пациент или дете – имаш чувството, че допринасяш по някакъв начин на човечеството.

Снимка: btvnovinite.bg

Ивайло е част от екипа по технологичен трансфер. „Ние помагаме на фирми, с които работим и възпроизвеждат нашата активна съставка за ваксини, разберат нашата технология“, добави той.

Относно COVID препарата на „Новавакс“, Ивайло обясни, че технологията, която използват в компанията е за създаване на така наречения комбинантен протеин. Техният препарат събужда имунната система и се създава дълготраен имунитет.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората да си представят, че комбинантният протеин носи снимка в тялото на имунната система на вируса и му показва как изглежда, и му казва, че е лош. А имунната система се приготвя по един определен начин, ако види вируса – как да го унищожи в тялото“, обясни българският учен.

На въпрос дали оставаме ли преносители на вируса след ваксинация Ивайло уточни, че все още науката няма точен отговор. „Важно е всички да се ваксинират – като все повече хора се ваксинират, шансът да се пренася болестта няма да е толкова важен въпрос, защото няма да има инфекция“, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Българският учен уточни, че през януари „Новакс“ са получили първите данни от третата фаза на клиничните изследвания във Великобритания. „Имаме още едно изследване в Америка, което е в напреднала фаза и чакаме данни от американското изследване, и с данните от Великобританското започнахме процеса на одобрение на ваксината в Англия и в Европа“, допълни той.

Ивайло заяви, че колегите му са запознати с факта, че той е българин и често се интересуват от традициите и обичаите в страната ни. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Разработката на ваксина е отговорна работа, но аз съм работил вече толкова време, че всички се стараят, колкото може по-добре да работят и всички знаят къде отива тази ваксина. Тя влиза в на някой ръката и знаем, че качественият контрол е нещо, което е много важно и дават всичко от себе си, че лекарството е добро и добре направено, че никой да не се колебае, че ще помогне“, обясни българинът. 

Той беше категоричен, че най-силно вярва в науката, затова ще продължи да учи нови технологии, така че да бъде полезен на обществото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!