Значително се увеличава доставката на ваксини у нас. Само през първата седмица на март очакваме над 160 000 дози. Това информира на среща при премиера изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на „Новавакс“ и се очаква през следващите седмици Европейската комисия да сключи договор за доставка с производителя й, информира Кирилов. Това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна.

По отношение на руската ваксина „Спутник“ Богдан Кирилов обясни, че Европейската агенция по лекарства все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея.

Здравният министър Костадин Ангелов информира, че от днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията.

„В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата“, добави министърът на здравеопазването.

Ангелов опроверга появили се напълно неверни твърдения относно спиране на заплащането от 1000 лева на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея.

Здравният министър подчерта, че средствата са осигурени, продължава изплащането им и правителството ще подкрепя всеки един медик в битката с COVID-19.