Говоренето на различни езици не може да бъде пречка за любовта. Доказателството за това е една необикновена българо-виетнамска любов.

Бойко Гюров e математик от България и професор в Америка. Преди 20 години заминава за Америка.

„Не съм емигрирал или тръгнал към Съединените щати с идеята да отида в необятната страна, а просто там беше един от професорите, с които моят тукашен адвайзър ми каза, че трябва да работя, едно от светилата в алгебрата. Професор Борис Шайн работеше в щата Арканзас, в университета в Арканзас и всъщност аз кандидатствах само там, за да правя докторат с него. Идеята беше като направя доктората, да се върна обратно, но някак си животът ме завъртя. След като защитих, дойде предложение за работа, останах там и оттам нататък всичко е история”, разказва Бойко.

След Арканзас, следва Атланта, където на 45 става професор. В последните месеци е в България: „Правя научни изследвания в благоевградския университет, върнах се в моята Алма Матер вече като фулбрайтов стипендиант, което беше голяма чест и гордост за мен и едновременно с това ми даде възможност да видя как се е развила математиката последните 5-6 години и съответно да помогна на младото поколение, колкото мога с опита, който съм придобил”.

Заедно с Бойко за празниците в Благоевград с него пристигна и съпругата му – Лан.

„Много съм щастлива и благодарна да споделя живота си със съпруга си и да бъда българска снаха. България за мен означава повече от колкото мога да кажа с думи. Знам, че Коледа е голям празник в България. Бъдни вечер е много важна – цял ден се прекарва в готвене на ястията, които се ядат вечерта. Има специален хляб, в който се слага монета, която на получилия носи късмет през годината. Тази година се падна на кучето ми Кики”, разказа Лан.
 
„Първото нещо беше да ме заведе вкъщи, да ме представи. Те не говорят английски през това време, но тя ми помага, колкото може. Както и аз ѝ помагам тук доколкото мога, но това са нормални човешки отношения. Просто няколко усмивки, две-три думи и така. Хората навсякъде са еднакви по отношение на емоция и любов. Различна е културата, което им дава някакво по-такова различно усещане, но като пробиеш основния слой, както и в България… Казват българите са като кромид – трудно е докато пробиеш и намериш същността. И виетнамците са така и всички хора са така”, казва Бойко.

Как двамата прекараха празниците в Благоевград – вижте във видеото.