29 годишен композитор успява да привлече погледите на световния музикален филмов пазар, без да напуска родината. Той оркестрира и записва музика за едни от най-големите продукции у нас и по света от своето студио в София. 

Част от проектите, по които е работил са саундтракът на "Междузвездни Войни: Хан Соло", сериалите "Короната" на HBO, "Параграф 22", както и българските "Воевода", "Шибил", Дървото на живота".

Георги Стрезов е един от посланиците на платформата Bulgaria Wants You, която си е поставила за цел да помогне на повече българи да останат или да се върнат в България. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Получих едно телефонно обаждане, беше късно вечерта и на телефона беше Джордж Пауъл. Каза ми: Аз работя по един проект, който е много секретен, искам да сложа български народни гласове в "Междузвездни войни", можеш ли да ми помогнеш?", споделя музикантът.   

Проектът беше топ-сикрет, казва още Георги Стрезов: "Музикантите не знаеха какво ще пеят, мина записът, имаше шредер в Студио 1 на БНР и музикантите си оставяха нотите в шредера, когато си тръгваха, за да се унищожат".   

Снимка: btvnovinite.bg

В самото начало нямах нищо, имах един стар компютър с няколко игри, записвах в спалнята си, спомня си Георги Стрезов. 

Беше трудно, баща ми почина, когато бях ученик – трябваше да започна да работя. Започнах да работа логистика по концерти, плащаха ни на часове, разказва той за началото. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Когато започнах да пиша филмова музика, винаги ми даваха за пример музиката за холивудските фирми. Качеството на западните саунтраци нямаше как да го осъществя с бюджетите, които разполагам в България. Това ме насочи към идеята  да потърся начин, за да изкарвам нещо странично", обяснява композиторът. 

Започва да се занимавам с правенето на виртуални инструменти и организира лични записи. Двете неща сега се движат паралелно от две негови фирми.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което съм постигнал в България, съм го изградил с цената на много труд и лишения“, казва Георги Стрезов, но е щастлив, че с всеки проект може,  макар и малко, да развие българската музикална индустрия.