Следва поредната история на успеха. Загубата на пчелите е едно от големите световни екологични предизвикателства, а нашите партньори от „България те иска“ ни срещнат с един българин, чиито бизнес идеи и технологични иновации целят да обърнат тази статистика към по-добро.

Снимка: bTV

Сергей Петров е поредният пример за това, че голямата промяна трябва да започне първо от нашия кошер. Мисията на екипа му е да създава технологии за опазване на пчелите.

„Беше ми много интересно, че пчелите не взимат решения на йерархична структура, а правят това, което е най-добре за колонията. За съжаление обаче повечето факти в интернет пространството са не за това как се гледат пчели, а колко много от тях измират по целия свят и до какви последствия води това“, разказа той.

Снимка: bTV

Това го провокира да помисли как пчеларството може да се дигитализира.

През 2013 г. прекарва 10 седмици в НАСА, учейки за модерните технологии и тяхното приложение за добър ефект върху цялото човечество.

Снимка: bTV

Чрез работата си успява да съчетае двете свои страсти – технологията и природата.

„Даваме на пчеларите технология, която им помага да разберат как се чувстват техните пчели и как да се грижат за тях, за да имат оптимално здраве и продуктивност“, допълни Сергей.