Мечтаем да видим градовете в България модерни, подредени, зелени, каквито си представяме да са градовете на бъдещето. За да се случи това обаче, ни трябват хора с будни умове и много опит. Следващата ни история е точно за такъв човек. Партньорите ни от „България те иска“ се срещнаха с доц. д-р. арх. Иван Шумков, който се върна от Ню Йорк, за да вгради знанията и уменията си в една по-хубава София. 

След като е живял във Флоренция, Барселона, Мюнхен, Париж и Цюрих, през 2006 г. заминава за САЩ да уча в „Харвард“, където завършва магистратура по архитектура и градоустройство.

Снимка: bTV

„В Щатите имах няколко различни кариери - първата ми беше на изследовател, като паралелно с нея преподавах в много различни университети. Третата ми кариера и успехът ми като предприемач беше, когато направих фирмата ми „Build Academy” в Ню Йорк, която се занимава с образование и решения в областта на архитектурата, недвижими имоти и благоустройство. С нея успяхме да работим с ООН, Световната банка, да построим училища, жилищни сгради, квартали, инфраструктура“, разказа Шумков.

Снимка: bTV

Някои от тях са на места като Индия, Непал, Бангладеш, Филипините, Латинска Америка.

„Преди около година, когато започна пандемията, Ню Йорк замря и когато се случи нещо такова, всеки се замисля какво прави, защо съм тук, къде мога да допринеса най-много за хората и отговорът, който аз си дадох бе в България“, добави той.

Снимка: bTV

След това архитектът се завръща в родината.

„Призванието ми е да създавам градове и пространства на бъдещето. Най-много ми харесва контактът с гражданите“, каза още Шумков.

В момента работи в Столична община, а за него архитектурата е създаване на бъдеще и житейска среда, която ние всички обитаваме.