Основна тема на конференцията по сигурността, която продължава в Мюнхен, е Либия, а балканските дипломати имат маратон от двустранни срещи.

Проф. Волфганг Ишингер е един от топ дипломатите на форума. Той участва активно в промените в Европа след края на Студената война и в преговорите по време на Дейтънското споразумение и Косовската криза.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега е важен медиатор в диалога между страните на Западните Балкани. В Мюнхен получи високо българско отличие за принос в българо-германските отношения.

Проф. Ишингер, вие бяхте активен дипломат, когато Германия отново се обедини и когато се разпадна старият разделен свят на изток и запад.  Сега Европа търси своята нова форма. Кой има право да влезе в дома на Европа и кой всъщност раздава местата?

От времето, когато изчезна Съветският съюз, Варшавският договор се разпусна, а Германия се обедини - от това време много неща се случиха. България вече е в ЕС, повечето ѝ съседи, с малки изключения, вече са членове на НАТО. Постигнахме великолепни успехи през последните 30 години. Но това не може да бъде краят.

Пътят към една обхватна евроатлантическа архитектура на сигурност все още не е приключил. Трябва да продължим на подобряваме отношенията си с Русия и най-накрая да приключим съществуващите все още конфликти - имам предвид Украйна, Нагорни, Карабах, Грузия.

Снимка: btvnovinite.bg

Това са нетолкова далечни съседи на България. Едва след това един ден Европа ще бъде пълноценна. Дотогава всички заедно трябва много да работим. Една от целите на тази конференция е да даде импулс всички заедно да работим в правилната посока.

Федералният канцлер Меркел много категорично се застъпва за европейската перспектива на Западните Балкани. Тази година България и Северна  Македония ще домакинстват срещата по Берлинския процес. Какво спешно трябва да бъде направено?

Европейската комисия през следващите дни, пред март,  ще представи докладите си. Преди минути френският президент Еманюел Макрон демонстрира тук на подиума, че ние трябва да изпълним важните стъпки към Албания и Северна Македония през следващите месеци. Вярвам, че това е един оптимистичен сигнал.