В студиото на "Тази събота" – среща с фигури с богат опит в политиката и такива, които тепърва навлизат в особеностите на българската политическа въртележка.

Ген. Атанас Атанасов е съпредседател на „Демократична България“ и водач на листата във Варна, а Кристиана Стоянова е кандидат за депутат в същата листа и организационен секретар на "Зелено движение".

Наводнението в Карловско

„България няма единна държавна структура, която да се бори с бедствия и аварии. Имаше намерения и законопроекти за изваждане на противопожарната служба от МВР и създаване на отделна агенция. Това е наложително да се случи. Освен да има единна структура, тя трябва да бъде снабдена с модерна техника и хеликоптери“, каза Атанас Атанасов.

Реформите в МВР

Според него не може да се очаква „абсолютно ликвидиране на зависимости“.

„Комплексни са причините за това МВР да не е ефективно. На първо място е недофинансиране на цялата система за сигурност. 90% от годишния бюджет на министерството отива за персонал. Условията, в които работят полицаите, са ужасни поради липса на финансови средства“, смята ген. Атанасов.

По думите му са нужни и точни критерии при кадровия подбор, защото при управлението на ГЕРБ МВР е било „окалинчено“.

„На възлови позиции не бяха назначавани професионалисти с доказани качества, а удобни хора, които да обслужват задкулисието, което стоеше зад предишната власт“, каза още Атанас Атанасов.