Партиите имат точно един месец да спечелят доверието на хората. Политолози вече предупреждават за умора в избирателите и за по-ниска активност.

Партиите решиха да не губят време и веднага сблъскаха позиции и послания. Най-бързо се развива политическото състезание в социалните мрежи. Днес дори се появи документ, за който се твърди, че е комуникационна стратегия на “Продължаваме промяната”, съдържаща точни насоки и указания към кандидатите им за депутати. От формацията не коментираха дали следват тази стратегия. 

Точно месец преди вота - политолози признават, че избирателите са уморени - от избори. 

“Уморени са най-вече рационалните избиратели, а не емоционалните – не твърдите агитки”, каза политологът Стойчо Стойнев.

Демократична България” пък се изправиха пред проблем в социалните мрежи да се показват лица с номера на бюлетината на партията, които изобщо не са техни кандидати за депутати. 

“Това не означава, че те са спрели да търсят алтернатива”, добави политологът Слави Василев.

Това е и причината очакванията да са за по-ниска избирателна активност 

“Ще произведе доста по-фрагментиран парламент между четири и осем е възможният брой на партиите в следващия парламент”, прогнозира Стойчев.  

Според Василев вариантите за съставяне на устойчиво мнозинство са много малки. 

В следващите 30 дни партиите трябва да заложат на ясни идеи, убедени са политолозите. 

“Няма да има според мен екстравагантни завои към нова партия на база на силно популистко говорене и на базата на празни обещания”, смята Стойчев. 

Политолози не виждат и като работеща идеята за т.нар. антикризисен кабинет. 

“Правителства на смирението, на помирението отдалечават избирателя все повече”, добави Василев.  

Компроматната война в политическото състезание не е най-добрият избор, предупреди медийният експерт Георги Лозанов. 

“При нас тези компромати или въобще атаките. Кампаниите срещу, а не за нещо е в полза на нещо дават резултат, но този резултат не е траен”, каза медийният експерт Георги Лозанов.  

За толерантна кампания призоваха и от Централната избирателна комисия. В ефира на bTV говорителят на комисията Росица Матева увери, че избирателите не трябва да се съмняват в честността на вота. 

“ЦИК предвижда всички възможни решения, за да увери избирателите за това, че не може да има манипулация на изборите”, каза Матева.