Ковид-кризата събуди активни дискусии за отдалеченото производство на държавите. Бизнесът осъзна, че колкото по-далеч е страната, в която се произвежда продуктът, предлаган на местните пазари, толкова по-голям е рискът.

Това очерта като последствие от кризата Асен Василев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

„Когато веригите ти на доставки са много дълги и са към държави, които не можеш да контролираш – това създава риск за икономиката на тези държави. В момента върви дискусия голяма част от производствата далеч да се върнат по-близо. Най-вече в Източна Европа – там ще се върнат тези производства. България има уникален шанс, но трябва да сме готови за него. Трябва да имаме готовите индустриални зони, политика за кадри. Трябва да има инфраструктура. Трябва да има много бързи и лесни начини да се ориентират в страната и да започне бизнес тук“, коментира Василев в „Тази неделя“ с Жени Марчева.

Той обясни, че ключов за бизнеса момент е държавата да изгради инфраструктура – устойчив модел, по който икономиката ще работи занапред, така че да не се допуска следващо рязко покачване на заразени, което от своя страна ще наложи ново затваряне на всичко.

Щетите от началото на кризата до средата на май са значителни. Само за месец – от 13 март до 13 април, са били регистрирани 196 хиляди нови безработни. Бройката продължава да расте нагоре.

Що се отнася до икономическите мерки на държавата, Василев посочи, че е необходим нов механизъм за достигане на държавата помощ до бизнеса.

Например мярката „60 на 40“ в момента се осъществява през администрацията, а това бави процеса, посочи икономистът. Така на третия месец от кризата по тази линия са усвоени едва 12 млн. лева – тоест много под целите на държавата.

Затова, посочва Василев, правилният път е през търговските банки, които познават бизнеса.