Вчера беше демонтирана така обсъжданата златна арка на площада на катедралния храм „Александър Невски“, която бе част от коледната украса и предизвика много хапливи коментари в социалните мрежи.

Снимка: БГНЕС

Блестяща в златисто арт инсталация от три арки и надпис „Светлината в нас“ бе разположена до храм-паметника. Под тях беше разположено червено килимче със сини кантове, което изчезна.

Журналистите Мира Лазарова и Антон Стефанов коментираха премахнат инсталация.

Снимка: bTV

„10 декември е, а София тъне в мрак. Киев, столицата на Украйна, която е във война, има по-добра украса от нас. Като влезе човек в столицата ни, ще си помисли, че сме обявили национален траур. Освен това арката наподобяваше открадната ламарина от ромска сватба“, каза Стефанов.

Снимка: bTV

„Всичко, което се случи в последната седмица, беше абсолютно истерия. Важно е да се разбере какво е добър вкус, кой го налага и красотата е в симетрията, украсата не е само в лампичките и еленчетата, но и цялостно какво виждаш по витрините и улиците на града. А самия площад, на който бе арката, сам по себе си е празник“, смята тя.

От Столична община съобщиха, че бюджетът за тази украса включително с откриващия концерта е 50 000 лв.

По-късно дойде и коментар на фондация „Колективът“ относно златната арка на площада около катедралата "Св. Александър Невски“.

Kак са украсени някои от големите български общини - вижте във видеото.