Блестяща в златисто арт инсталация от три арки и надпис „Светлината в нас“, разположена до храм-паметника „Св. Александър Невски“, провокира множество коментари в социалните мрежи. Под тях беше разположено червено килимче със сини кантове, което се оказа, че вече е изчезнало.

„Най-емблематичната софийска забележителност храм-паметник „Св. Александър Невски“ засиява с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство, а през целия декември площадът от ул. „Г. С. Раковски“ около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града“, съобщават в страницата на район “Нови Искър”.

Снимка: БГНЕС

Потребителите на социалните мрежи подхождат с ирония към инсталацията, най-често питайки какви са нейните символика и цел.

„Това са илюминатите, те са поклонници на светлината! Не може президентът да е масон, а вицето - тамплиер, пък илюминатите да си нямат нищичко насред София! С тази арка искат да ни кажат, че и те са тук и не ги е страх да излязат на светло, ще ме прощавате и за тоя каламбур“, гласи коментар във Фейсбук.

„По-зле е отколкото предполагах. Отдалеч прилича на позлатен security check за багаж, "светлината в нас" - за уверение, че не сме глътнали нещо зловредно, но защо златен, не мога да си обясня. И въобще, що за самочувствие е да овладееш мащаба на площад „Александър Невски“. Или ако си в комисия, да го разпишеш“, пише друг потребител.

Според повечето коментари в социалните платформи инсталацията е „портал за отвъдното“, „инстаграмабъл спот“, „творба на Антихриста“, „езически портал“, „жълто тенеке“, „странна“, „кичозна“, с „мърляв“ килим или „комунистическа пътека“. Други мислели, че разпространяващите се снимки с творението са колаж. За сметка на това пък последваха колажи с инсталацията.

Писателката Мария Лалева също изрази своето мнение, като направи препратка към книгите си, в които героите ѝ търсят светлината.

„Две книги написах, все за тази светлина точно говорих, там въпроси нямам. Емблемата на София над надписа леко ме разтревожи, ма си рекох: "Светлина да е! За всичко и за всички. Какво тук значи някаква емблема!" И се успокоих. Арка като арка. Златна, естествено. При тези данъци, дето ги плащаме, и камъни Сваровски могат да си позволят да инкрустират. Но да не давам повече идеи. Замълчи, сърце! И ти, уста!“, пише тя.

„Обаче червеното килимче не успявам да си го обясня ни по херметическите учения, ни по езотеричните, ни по богомилските текстове, ни по Дънов, ни по Щайнер, ни по Буда, ни по Шива, ни по дявол, ни по ангел.  Е, това ми е болката, въпросът, менталната драма, душевната ми криза“, допълва още Лалева.

"Вратата от логото на "Промяната" пред храма!? То бива, бива, но чак пък толкова...!", отбелязва Евгений Михайлов, бивш народен представител от СДС.

„Щастлив съм, че посрещаме началото на коледните празници с подарък за всички софиянци и гости на София - едно от най-знаковите места между храмовете „Св. Александър Невски“ и „Света София“ да бъде пешеходна зона. Искам да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. На предишната администрация, на общинския съвет, на екипа, който украси това място, за да изживеем тази празнична емоция. Цялото пространство около площад "Св. Александър Невски" през декември ще бъде изпълнено с живот и коледно настроение, за да може всеки един от нас да усети коледния дух. Бъдете здрави, бъдете заедно и нека всеки един от нас намира светлината в себе си. София заслужава да блести!“, коментира преди дни кметът на София Васил Терзиев.