През последната седмица в общественото пространство у нас се появи един много важен въпрос – кой преговаря с „Газпром“?

Служебното правителство на Гълъб Донев пое властта на 2 август, а на следващия ден обяви, че няма осигурени количества газ за зимата и ситуацията е критична. 19 дни по-късно информационната служба на МС обяви първото заседание на щаба, където правителството се срещна със синдикатите и бизнеса. Тогава беше обявено, че е неизбежно да се преговаря с „Газпром експорт“.

След още четири дни стана ясно, че сме пратили покана за разговори към „Газпром експорт“ и чакаме отговор. Служебният премиер също потвърди, че чакаме и трябва да определим човек, с който да се водят преговорите.

В същото време обаче Гълъб Донев заговори за вече започнали преговори. Тогава се появи въпросът кой преговаря с „Газпром“ от наше име? От „Булгаргаз“ казаха, че не са те. В кризисния щаб по енергетика също не намерихме отговор. Стана ясно също, че ресорният министър не участва в преговорите.

„На този етап официални разговори очевидно не се водят. Иначе верният отговор е, че преговорите са между „Газпром“ и „Булгаргаз“, каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в „Тази неделя“.

„Отговорът дали се водят такива разговори трябва да ги даде „Булгаргаз“. Дали са започнали преговорите, вероятно има някакви предварителни етапи. На кой етап е „Булгаргаз“ – аз не знам. Още не са седнали на една маса или аз поне не знам за такава възможност“, каза още Кутев.

„Аз не смятам, че възможностите са изчерпани. Разговорите биха могли да се случат и да доведат до положителен резултат. Очевидно е, че тези разговори не са потръгнали бурно“, каза още Кутев.

Той допълни, че крайният резултат е оферта на масата, тъй като търсим възможности за доставка по досегашния договор.

Според Кутев Русия не е спирала газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с условията им. „Половината държави в Европа изпълняват тези условия и нямат проблем с доставките на газ“, каза още той.

Повече вижте във видеото.