До 8 г. затвор грозят извършителите на най-мащабната кражба на произведения на изкуството у нас през последните години. Това заяви началникът на сектор „Престъпления с културно-исторически ценности” в Националната полиция Ангел Папалезов в студиото на „Тази събота” ден след откриването на повечето от изчезналите картини на Владимир Димитров – Майстора и Димитър Киров.

„Няма повреди по картините, няма увреждания при кражбата и при самото транспортиране при крадците и последващите продавачи”, посочи Папалезов. Само една картина все още не е открита.

Той даде и по-подробно описание на случилото се с ценните платна след кражбата им от дома на наследник на рода на Майстора. Двамата крадци, които все още се издирват, са продали за 2-3000 лв. цялата си плячка, а през човек, известен като Наско Дългия картините се оказали у антикваря Божидар Нейков.

„Крадените картини са предлагани на няколко търговци в София, повечето отказали (…) Божидар Нейков обаче се изкушил и от своя страна тръгнал да ги продава на други хора. Тези хора се стреснали от медийния шум и, страхувайки се да не загубят още повече пари и да загубят имиджа си на търговци, ни съдействаха”, посочи полицейският началник.

Снимка: bTV

Нейков е разследван и друг път: „Пак за проблеми с картини, обсебвания, фалшификации – нормалните проблеми в арт бизнеса”.

Тепърва прокурорът ще решава дали да повдигне на него и на Дългия обвинения.

Паплезов подчерта, че археологическите находки намират пазар и в чужбина, докато повечето произведения на българското изобразително изкуство се продават на добра цена само в рамките на нашата страна.