Ако задържим тенденцията за по-малко заразени, ограниченията може да паднат в края на януари. 

Това заяви Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб.

Имаме под 1000 заразени на ден и по-малко починали, което след мерките говори за минус18% сравнено с ЕС, където е плюс 2%, каза още той.

Трябва да се пазят задължително и ваксинираните, рискът намалява, но няма доказателства, че след първата доза със сигурност не може да се разболеем, поясни още главният държавен здравен инспектор. 

Той поясни, че сигурно при инфектиране след имунизация с първа доза няма да е толкова тежко протичането на заболяването, но никъде не се гарантира, че с една доза, ще се осигури имунитет.

Ще трябва и да проследим колко дълго ще сме предпазени след ваксинация, но това тепърва ще проучваме, каза още Кунчев. 

Той коментира и избора на „Астра Зенека“ за масовата ваксинация у нас, като поясни, че цената е била на последно място при избора на препарата.

„Основно се водехме от това, че тя е направена по по-класическа и по-позната технология. Прилича на руската ваксина, аденовирус пренася антигена и реагира организмът“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

Кунчев не препоръчва изборите през май и бе категоричен, че не може да се прогнозира ходът на пандемията.

"Посоката е да се създадат протоколи по примера на други страни как да се случва провеждането на изборите по време на пандемия. Това касае неща, които знаем – да се носи маска, да се проветрява, колко човека да има в помещението и т.н.", каза още главният държавен инспектор.

Вижте целия разговор във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!