„Има 1,5% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, но не виждам драма в развитието на вируса. Спря тенденцията на спад“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Тази неделя“.

По думите му повишаването се наблюдава изключително внимателно. „Нови ограничителни мерки не са на дневен ред, но ако има сериозно нарастване на болните и натиск върху здравната система, такива ще бъдат обмислени“, каза Кунчев.

„Вирусът започна да става ендемичен, затова не съм притеснен от този ръст на болестта. Наистина се предава по-лесно, но не води до тежко заболяване“, каза още той.

Кунчев очерта и вариант за развитие на вируса в негативна посока. „Ако коронавирусът еволюира в посока на по-опасен вариант или щам, тогава перспективата за България като най-малко ваксинирана е да сме най-рискови, най-предразположени към висока смъртност и заболеваемост“, каза той.

По думите на Кунчев действията на държавата за справяне с коронавируса в последните две години е трябвало да бъдат по-малко емоционални.

Страхът от война

„Държавата има достатъчно йодни таблетки за цялото население на страната и ще ги даде когато има нужда от това“, каза главният държавен здравен инспектор на фона на повишеното търсене и цени на хранителната добавка.

Йодни таблетки се приемат при ядрено замърсяване, когато има опасност човек да погълне радиоактивен йод.

„Ако сега приемаме йодни таблетки без причина, можем само да си навредим“, каза Кунчев.