Нови трети избори са най-опасни за „Има такъв народ“. Слави Трифонов и „Демократична България“ изпаднаха в ситуацията на пълно неразбиране, преминаващо в омраза. Това значи, че те виждат различен предмет. За „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ ситуацията е на събаряне на режима на Борисов, питат се какво прави Трифонов и защо спря да събаря. В очите на Трифонов това въобще не е така, те казват „ние ще управляваме“.

Това каза в студиото на „Тази събота и неделя“ социологът Андрей Райчев.

Според политическия анализатор от ВМРО Кузман Илиев много дълги години е насаждана конфронтационна политическа култура, липса на идеология и познания що е то политически процес и концепции.

„Политиката се превръща в битка между личности, в която се „горят мостове“, добави той.

„БСП шест години се бори да събаря режима на Борисов, на шестата година се образува ситуация, в която това може да се случи и какво казаха на БСП: „У ляво“, а какво казва Слави Трифонов на „Демократична България“: „У дясно“. Това е приватизация на победата“, допълни Райчев.

Според Илиев от това печели Борисов, който изчаква и гледа сеир.

„Най-вероятно той евентуално би подкрепил дори с излизане от парламента проект на Слави Трифонов за кабинет, защото това е в негова изгода“, каза още Кузман Илиев.

Според Райчев и Илиев българският народ ще реагира изключително негативно на нови избори през есента.

„Г-н Трифонов не знаеше ли, че най-вероятно той ще трябва да прави кабинет, не се ли беше замислил каква ще е реакцията, когато предложи Николай Василев за премиер, не знаеше ли, че единствените, които са правили някаква  кампания са „Демократична България“ и те очакваха от него да седнат на масата и да променят системата. Решенията му са или политическо самоубийство, или тотално непознаване на това как функционира демокрацията“, обобщи Илиев.