Алпинистът Атанас Скатов тръгна към поредния си връх. Той се казва Кангчендзьонга и е труден не само за произнасяне, но и за изкачване. След шест покорени върхове над 8000 метра височина той е седмият от общо 14 на планетата.

Екип на bTV се срещна с алпиниста в деня преди да тръгне към поредното изпитание. 

Пред карта на Непал с всички осемхилядници и маршрутите към тях Атанас Скатов ни показва новата си цел – връх Кангчендзьонга. До поредната експедиция, в която ще участва заедно с още 20 алпинисти от цял свят, остават броени часове.

„Много алпинисти го смятат за един от най-трудните. И най-вече разстоянието от последен лагер до върха е много голямо. Това го прави изключително труден, защото в деня на атаката трябва да изминеш много положителна денивелация, и то по тежък терен”, обясни Скатов.

През есента на 2015 г. Атанас Скатов започва своя проект за изкачване на 14-те осемхилядници на планетата без кислороден апарат. До момента е стигнал върха на 6 от тях, остават 8.

„Правя този проект, защото проверявам определен режим на хранене. Осма година не консумирам животинска храна, защото това е свързано с опазване на природата на нашата планета, това е основната мотивация”, споделя Скатов.

Той не приема клишето, че покорява планината, а напротив – тръгва смирен към поредния връх.

„Ние не можем да я покоряваме планината, можем само да се молим да те допусне до върха. Интересно е за Кангчендзьонга е, че не е хубаво да заставаш на самия връх, а 3-4 метра под върха да спреш. Той е изключително свещен връх, на границата с Индия, като от индийска страна е забранен за изкачване,защото е свещен. От непалска страна е разрешено, но не е хубаво да заставаш отгоре на самия връх, защото там живеят боговете”, допълни Скатов.

До края на годината алпинистът планира нова експедиция до Пакистан.