„Темата с домашното насилие е шокираща. Проблемите с домашното насилие над жени не са от вчера, а не знам да има някой осъден“, сподели актрисата Деси Бакърджиева в „Тази неделя“.

Според статистиката една от всеки три или четири жени у нас е жертва на насилие. Алекс Сърчаджиева обаче смята, че реалната бройка е много по-висока, защото много жени се срамуват да признаят, че са жертви на насилие.

„В България има 12 кризисни центъра за жертви на домашно насилие“, отбеляза Деси Бакърджиева.

Според статистиката, с която тя разполага, над 1200 са телефонните обаждания на жени, които са жертви на насилие през изминалата година.

„Много често на другия ден те казват „Аз паднах“. Искам да им кажа, че един шамар е само началото, много често има следващ“, каза Деси Бакърджиева.

„Много често жените търпят насилието заради децата си, но детето също става насилник, виждайки примера в семейството си. И ти влизаш в омагьосан кръг, от който можеш да излезеш само с помощ“, отбеляза Алекс Сърчаджиева.

„4000 жени и деца са постъпили в болнично заведение за последните шест месеца според статистика на МВР“, каза Деси Бакърджиева.

България е в челната петица по домашно насилие в Европа, отбеляза Деси Бакърджиева.

Тя призова всички, които видят признаци на домашно насилие край тях, да се обадят на горещите линии за жертви на битов тормоз и да подадат сигнал.

ГОРЕЩИ ТЕЛ. ЗА ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ: 0800 18 676; 0800 11 977;  02 981 7686

Вижте във видеото международния знак за помощ на жертви на насилие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!