За България, която е във валутен борд, няма да настане никаква драма след въвеждането на еврото. Това мнение изрази предприемачът Красимир Стойчев в предаването "Тази неделя".

Според него ще има икономия на пари от транзакциите, които в момента всеки българин обръща лев-евро и евро-лев, както и икономия от свръх лихвите, които плаща българската икономика за това, че една чужда банка в и се финансира на 0%, а след това начислява в България валутен риск и слага 1-2% отгоре.

"Всичко това ще изчезне, ще остане политически риск, но финансовият ще изчезне. Транзакционните разходи ще изчезнат. Това са милиарди, които ще се икономисат, ако ние влезем в еврозоната", посочи Стойчев.

"Ако утре въведем еврото, драма особена няма да има", смята и бизнесменът Ивайло Пенчев, но според това е откъсване от паричната политика на суверенитет.

По думите на бизнесмена, държавите в ЕС са загубили суверенитета си. Правото на ЕС има предимство пред правото на държавата, посочи като пример той.

"ЕС, така както е тръгнал, ще се разпадне от само себе си и няма нужда ние да излизаме от него", коментира Пенчев.

"За да бъде щастлив и богат, българският народ трябва да си икономиса разходите, когато държавата. Всички ние сме натоварени от измислени суапове на кредити левове евро", заяви Красимир Стойчев.