В Ковачевица отбелязаха 40 години от първия снимачен ден на филма "Мера според мера". Създателите на първия български филм за борбата на македонските българи се събраха в селото, приютило преди четири десетилетия хилядите хора, взели участие в снимките.

1 март 1980 г. - много преди Ковачевица да се превърне в „българския Холивуд“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много е странно, много е особено. Все пак 40 години не са малко, но интересното е, че спомените веднага идват, като че ли е било вчера“, разказа актьорът Ивайло Христов.

И днес стръмната калдъръмена улица пази спомена от стъпките на четниците. Там се снима сцена как четата на Гоце Делчев навлиза в селото, пеейки революционна песен.

Снимка: btvnovinite.bg

110 актьори, 800 епизодици и 19 000 статисти пресъздават историята на Илинденско- Преображенското въстание от 1903 г.

„Този филм имаше някакъв дух, защото за пръв път се докоснахме до тема табу, дотогава това беше забранена тема. До осветителя, до шофьорите - всички по някакъв начин участваха и се снимаха във филма“, разказа режисьорът Георги Дюлгеров.

Снимка: btvnovinite.bg

Дори и чешмата на площада е спомен от преди 40 години. Трябвало да бъде бутафорна, но е построена истинска.

За гардероб се ползвали автентичните носии на местните, които били изкупени от кинаджиите. Стари фотографии свидетелстват за незабравимото време на снимките.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма човек, ковачовлия, който е бил в селото по време на снимките и не се е докоснал до тях. Роли имали и живеещи в съседното Горно Дряново.

Името на филма идва от стихотворение на Яворов. Общата дължина на филмовата лента, използвана при заснемането на всички серии, е около 11 000 метра.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е последната роля на Григор Вачков - смъртта му изпреварва края на снимките.