Тя е като батерия за позитивна енергия. Само на 20 години е, а вече е била част от няколко световни доброволчески инициативи в Африка и Азия. Ходи пеша, кара колело, пие вода от стъклено шише и си изхвърля боклука разделно. Активист, природозащитник и от няколко месеца посланик на международната кампания "Рефил" за намаляване на замърсяването с пластмаса.

"Винаги си нося бутилка за многократна употреба със себе си и се старая да не си купувам храна отвън, в същото време, когато вървя по улицата и сритам найлоново пликче и се спъна в него и го вдигам и го изхвърлям, не го оставям", разказва Калина.

Всяка минута един милион пластмасови бутилки се купуват по целия свят, очаква се ръст с 20% до 2021 г. Това е най-често срещаният боклук – на плажа, на улицата, на спирките за градски транспорт, в парка, дори в гората. Стъпка по стъпка 20-годишната Калина се бори именно с това.

"След като завърших Американския колеж, започнах да работя и си събрах пари да доброволствам в Африка за опазването на застрашени видове и след това обикалях Азия - отново помагах за чистенето на плажове и  опазването на костенурки", разказва Калина.

"Докато бях в Азия, съвсем случайно, тогава беше и Националния ден на "Рефил" т.е на пълненето на бутилки за многократна употреба. Тогава се натъкнах на организацията в социалните мрежи и след това реших да се свържа с представителите им за Европа и света, за да ги попитам дали и аз мога да направя нещо." - разказва младата доброволка.

Така сама Калина тръгва из софийските улици, за да убеди повече хора в своята кауза. Благодарение на усилията й, в София и още няколко града в България можем да получим безплатно вода - от ресторанти, кафенета, магазини или пък институции. Необходимо е да си носим стъклена или метална бутилка от вкъщи и да търсим залепен отличителния стикер на кампанията.

"Системата всъщност е много проста. Има приложение на телефона, което си изтегляш. Приложението представлява карта. На нея има малки сини точки с локации и можеш да отидеш и да помолиш да си напълниш вода безплатно. Приложението брои и колко бутилки си спасил", разяснява младата природзащитничка.

"Засега имаме над 20 локации в България и аз бях много учудена, тъй като си мислех, че много хора няма да харесват идеята и ще ми кажат не, но всъщност хората се радват", добавя още тя.

Калина заразява с ентусиазма си доброволци от цялата страна и така на картата на "Рефил" в България се появяват все повече сини точки (капки). Савина, позната още от "Masterchef България" е собственик на една от локациите, където в София можем да си налеем безплатно вода. 

"Изключително много се зарадвах, защото така или иначе ние сме изключително про еко настроение. Не предлагаме вода в пластмасови шишета. Опитваме се да хвърляме изцяло боклука разделно и да намалим до минимум употребата до пластмаса. За мен това е нещо прекрасно, което се въвежда в момента в България и съм много за и приех инициативата с огромно „да”, споделя Савина.

"Страхотно е да видиш, че всъщност хора, които са опитали се връщат втори или трети път и започва да им става като ежедневие да си носят шишетата. Хората го приемат много позитивно", допълва още тя.

Лора Филипува научава за кампанията от интернет и си сваля приложението.

"От няколко години насам предпочитам да използвам стъклено шише, защото е еко съобразно. Опитвам се да не вредя на природата с това да използвам пластмаса. Все повече мои приятели и познати започват да използват стъклени шишета. Вече в много магазини предлагат такива, които са удобни или всеки приспособява сам за себе си, нещо, което да използва и да не купува пластмаса", смята Лора.

Всеки може да подкрепи Калина и каузата й, като свали безплатно приложението Refill. Дори всеки може да добавя нови обекти, след съгласието на собствениците им.

"Според мен първата стъпка е осъзнаването на този проблем, защото има много хора, които си мислят, че това никога няма да ги засегне, но моите поколения и поколенията след мен – това ще бъде нещо изключително важно, защото температурите се покачват, ледовете се топят и точно тези поколения, които живеят сега ще бъдат в една променена среда след време. Надеждата ми е, че щом аз започна, някой друг ще види, ще му стане интересно, ще ме попита или и той ще реши да направи нещо", споделя Калина.

А от януари ѝ престои ново приключение - ще обикаля света на кораб. Пътуването е по образователна програма и на борда тя ще продължи да обогатява знанията си по океанография и биоразнообразие.