Над 2 млрд. лева сме похарчили за посрещането на коледните и новогодишни празници, показват предварителните данни на търговците. Милиони сме дали за пътувания, подаръци и празнична трапеза.

Все още се очакват окончателните данни на НАП за изхарчените пари по празниците.

Статистиката в романското село Синьо бърдо обаче показва друго.

Там имат пенсионерски клуб „Еделвайс”. По традиция в него възрастните орисват и себе си, и новата година – да бъдат по-работливи, по-сдържани и да им донесе новата година много пари и увеличение на пенсиите.

Там трудно осмислят новината, че сънародниците ни са похарчили над 2 млрд. лева за празниците. И изчисляват, че това са пенсиите на цялото село за няколко десетилетия.

„Който има пари – харчи. Като нямам и ми е малка пенсията, как ще харча”, пита Елена Цолова, пенсионер от селото.

Ако си мислите, че в Синьо бърдо декемврийските пенсии заедно с бонусите са отишли за трапези, подаръци и пътувания, се лъжете. Там всеки разход е до стотинка изчислен – за лекарства и за сметки. А за екскурзии – кръгла нула.

„Колко хора са излезли извън България – по Гърция и насам-нататък, тия са отишли, че имат пари”, казва Иван Иванов.

На Иван му казват „Китаеца”, но нито е с китайска жилка, нито в Китай е ходил. Наричат го така, защото… е ял много ориз.

„Ние по селата не харчим много, но си произвеждаме, та има и се събираме, та се веселим”, обяснява Иван.

За новогодишната трапеза всеки сам приготвя неща и ги носи в клуба.

„Българите сме весел народ и нацията ни е такава, че за веселие и хубаво харчим. Най-важно за мен е разбирателството. То няма ли го, нито веселие ще има, нито хубаво ще бъде”, казва Веселин Тончовски.

А Радка Сираковска споделя режима на пенсионерите от селото: „От това ще се лиша, от онова ще се лиша и то дните вървят”.