През 90-те години България отново установява официално дипломатически отношенията с Ватикана. По това време те са нестабилни, поради българската следа в нападението срещу Папа Йоан Павел II.

Бившият външен министър Соломон Паси си спомня, че първата покана към Светия отец датира от началото на 90-те.

"Първата покана, която ми е известно да бъде отправена е до колкото ми е известно от президента Желев, което става в началото на 90-те години. Тази, която аз добре познавам и която препоръчах беше на Атлантическия клуб - през ноември 1994г., когато една впечатляваща българска делегация получи частна аудиенция при Св. Папа Йоан Павел II. В нашата делегация бяха Точно Жечев, Светлин Русев, Йордан Радичков и Христо Стоичков." 

Целта – Йоан Павел II да обяви, че България няма участие в атентата срещу него от май 1981 г.

Снимка: bTV

По думите на Паси по време на аудиенцията през 1994г. папата „на блестящ български език” нарекъл страната ни „Градината на Източна Европа”.

"Тогава секретаря на папата ме покани в една малка стая на 4 очи и ми каза: "Вижте какво г-н Паси, папата знае за какво сте тук. Папата знае, че България е невинна и знае, че иска да чуете това, но той няма да Ви го каже това. Той ще Ви го каже, когато дойде в България." А очевидно желанието на Папата беше да се получи много по-голяма гласност, а от друга страна той искаше истински да посети България. България беше в сърцето му" - разказва още Соломон Паси.

Снимка: bTV

Преговорите по предстоящото посещение на папа Йоан Павел II продължават 8 години, а настроенията по посрещането му в България са противоречиви, както от страна на църквата, така и на официалната власт по онова време, а и на част от населението.

Снимка: bTV

За да се популяризира поканата към светия отец, се създава комитет, в който участват десетки популярни имена.

"Вестник "24 часа" отпечатваше десетки талончета, които се изрязваха и изпращаха. Събрахме няколко десетки хиляди, занесохме ги в народното събрание, връчихме ги и така се завъртя работата по идването на папата. Това едва ли щеше да се случи, ако през 2001г. министър-председател на България не беше станал Симеон Сакс-Кобурготски." - казва той.

Снимка: bTV

Посрещането му в България е свързано със сериозна организация и строги мерки за сигурност, като освен всичко почти съвпада със заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО в София. Така Светият отец стъпва на българска земя на 23 май 2002 г.

Снимка: bTV

„Много любопитно е и тук трябва специално да благодаря на българския космонавт Георги Иванов, който той беше човекът, който ни организира транспорта с неговата авиокомпания и с неговия самолет до Рим и всъщност беше една от много впечатляващите фигури в това посещение”, разказва Соломон Паси. Той е категоричен – макар и вече много болен, Йоан Павел II е бил с бистър ум и е разбирал Европа „от половин дума”.

Снимка: bTV

Ключов момент от посещението на папата е официалната среща с президента Георги Първанов, в хода на която той категорично изразява доверието си към българския народ и българската държава.

"С това завърши един 21-годишен период в историята, в отношенията между България и Ватикана. А за нас това беше особено важно, защото това бяха годините, в които ние водехме истинска битка за членство на България в НАТО и за членство на България в ЕС, а това петно, което беше лепнато на имиджа на България, истински ни пречеше." - разказва Соломон Паси, по това време министър на външните работи на България.

"През май 2002г. на влизане в НДК, където бяхме организирали един голям концерт в негова чест, бяхме монтирали прословутия вече трабант и го помолихме да го благослови като символ на външните политически приоритети на България – членство в ЕС и членство в НАТО. Папата направи това, което поискахме от него и нещеш ли – чудо, същата тази година, няколко месеца по-късно получаваме покана за членство в НАТО от американския президент Джордж Буш и дата за членство на България в ЕС от датското председателство в Копенхаген." - разказва още той. 

Снимка: bTV

В хода на срещите с политическото и духовно ръководство на страната е обсъдено получаването на църква в Рим. Паси отбелязва, че „трябваше да убеждаваме българската църква, че няма нищо лошо да разполага с православен храм в центъра на Рим” и, въпреки съдействието от страна на папата храмът бил загубен.

Снимка: bTV

Дните на Йоан Павел II на този свят не стигнали, за да изпълни и второто искане на България, отправено към него – за български кардинал. Надеждата на Соломон Паси е това да бъде резултатът от визитата на Франциск.

Като символ на новите взаимоотношения между България и Ватикана след посещението на Папа Йоан Павел II остават географски обект на негово име на българския о-в Ливингстън и паметник в центъра на София.