На 2 февруари ще се навършат 100 години от рождението на Кралицата на комедията Стоянка Мутафова. За едни тя беше Стояна, за други – "Како", а за трети – "Госпожа Стихийно бедствие".

„Спомням си последната ни среща. Тя малко ме наруга и каза „Ако ме спреш да играя, ще ти се разсърдя и няма да ти го простя никога“. Искаше да остави голяма усмивка у всички хора, които са работили с нея, както и у публиката, разбира се. Ако трябва да я опиша с една дума – лудетина“, споделя актьорът Любо Нейков.

Директорът на Сатирата Калин Сърменов допълва, че тя е била активна политически до последните си дни.

„Интересуваше се какво се случва. Имахме уговорка в точно определен час да идвам в гримьорната й. Нарочно закъснявах, за да ми се кара, защото много ми харесваше как ме хока… В спектакъла на 2 февруари тя ще се появи на сцената чрез холограма“, пояснява Сърменов.

„Много тежко ми стана, че я виждам на монета. Изкарах един цял живот с нея и имам много спомени. Тя беше много над нещата, широко скроена личност. Това й помагаше да минава през трудностите, защото не всичко в живота й бе песен. За мен тя бе майка, приятел, беше всичко“, признава Мария Грубешлиева-Муки.