Адриан Ву Нгуен е едва на 10, а вече има над 50 медала, купи и стотици призове от световни олимпиади и състезания по математика. Побеждава дори и учениците от 12. клас.

„Този медал го спечелих много трудно, финалът на финалите. Най-специалната награда, когато я получих, е тази. Не можех да повярвам, бях удивен. Последните ми два медала са от други състезания, пак злато“, разказа 10-годишното дете-чудо пред bTV.

Средно 10-12 златни медала от световни олимпиади по математика годишно. Плюс ежеседмични призови грамоти в държавни състезания. За Адриан Ву Нгуен решаването на задачи е страст и призвание, отборът по математика в училище втори дом.

„Мисля, че беше подготвителния клас, когато за пръв път отидох на състезание по математика, спечелих сребро и майка ми и баща ми така се изненадаха, че започнаха да ме подготвят по математиката, и аз се влюбих в нея. Човекът, който ме ентусиазира, беше майка ми и благодарение на нея сега съм на това ниво. Искам да кажа на мама, че съм и много благодарен, че ми показа математиката, че ме научи как да решавам по-лесно. Благодарен съм на нея и учителите ми, че сега съм на толкова високо ниво“, добави 10-годишното момче.

„Надявам се, че му давам както емоционална подкрепа, така и му показвам и нови начини да решава задачи и развивам ума му в различни направления, от това, което той вижда иначе“, заяви ръководителят на отбора по математика Даяна Давидова.

„Откъдето и да започнеш, ако малко по малко всеки ден работиш, ставаш все по-добър, можеш да стигнеш много далеч“, добави учителя по математика Павлин Стойков.

Извън математиката Ади обича да се занимава с катерене, видеоигри, каране на сноуборд.

„Израснал съм в семейство, което не сме имали кой знае какво и затова като говоря с него се опитвам да му обяснявам, че той не е сам и дори с неговите постижения това не означава, че може да игнорира други хора“, заяви баща му Ву Нгуен.

Като порасне Aди иска да стане астронавт.