Ще има ли реални действия от страна на САЩ в Сирия – по тази тема в предаването „Тази сутрин“ по bTV в спор влязоха дипломатът Стефан Тафров и политологът Андрей Райчев.

Според Тафров, който е и бивш постоянен представител на България в ООН, „по-скоро ще има, но никой не може да предвиди какво ще реши американският президент в последния момент, тъй като той, както знаем, е един несистемен играч“.

Снимка: bTV

Сред факторите, които биха накарали САЩ и съюзниците им да действат, са външнополитическият истаблишмент, който иска да се сложи край на руското напредване в Близкия Изток и Сирия, както и да се даде урок на Башар Асад, Русия и Иран; отделно Израел е заинтересован иранското проникване в Сирия да бъде овладяно.

Ситуацията, първо, е много лоша. От нея обаче все още има много изходи, смята Райчев. След евентуални удари вече няма да има много изходи. Тук има най-различни сценарии, включително, макар и не много вероятно, преговори или повтаряне на историята с Корея с нахлуването на западни войски и разделянето ѝ, посочи той.

Снимка: bTV

„Ситуацията в момента е такава, че ще е случи нещо, и то дребно, което после ще определи много дълъг период. Това е ситуацията, затова хората са толкова тревожни. Опасността е не толкова от война, колкото от такова малко необратимо събитие“, смята Райчев.

Снимка: bTV

В западния лагер всичко отчитат, че решението на Барак Обама да не бомбардира позиции на сирийското правителство, след като те използваха химически оръжия, е било грешка, посочи Тафров. Тогава мотивът на Обама беше, че е по-добре да се унищожат химическите оръжия. Химическата атака в Гута показа, че те не са унищожени изцяло, а оттогава Западът изгуби позиции в Сирия. Това е основната причина, поради която вероятно може би този път ще бъдат атакувани сирийски бази. Проблемът е, че в тези бази има смесени ирански и руски военни съветници и отговорът на Русия в голяма степен е непредвидим. Но аз все пак не очаквам пряк конфликт между САЩ и Русия във връзка със Сирия на този етап, изтъкна дипломатът.

Снимка: bTV

Двамата влязоха в спор предполагаема ли е атаката с химическо оръжие или е доказана, а след това и доказана ли е употребата на „Новичок“ в случая „Скрипал“.

Според Райчев всичко се прави, за да се настрои общественото мнение срещу Русия.

Снимка: bTV

И двамата обаче се съгласиха, че никой не иска трета световна война.

Тафров посочи, че според него Владимир Путин не би си позволил продължителен конфликт със Запада, а в американската конституционна система волята на президента е ограничена от волята на останалите институции – Конгреса, съдебната власт. Това, което засилва вероятността от военни действия, е желанието на Тръмп постоянно да доказва, че не е зависим от Русия, смята още Тафров.

Снимка: bTV

Райчев посочи, че „Западът не води ясна политика с ясна цел“, което, според него, може да доведе образуване на огромен антизападен блок – Русия, Китай, Иран, Турция, а „това е може би най-лошият резултат, който Западът може да получи“.

Снимка: bTV

Тафров контрира, че интересите на Китай и Русия не съвпадат чак толкова и по отношение на Сирия Москва няма пълната подкрепа на Пекин.

Вижте целия разговор във видеото: