Родители на първокласници в столичното 105-о СУ „Атанас Далчев“ се оплакват от ученик, който системно тормози децата им. Те дори са наели адвокат. Според ръководството на училището сензация в случая няма и са взети всички необходими мерки.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV родители разказаха, че проблемният ученик има „силно изразени поведенчески проблеми“. Става въпрос за физическо малтретиране, гонене, блъскане по чиновете, отваряне на шкафчетата, на чантите, а родителите на ученика застават зад детето си и не желаят да вземат мерки.

Почти всеки ден имаме някаква случка с този ученик, каза г-н Тенев – баща на един от потърпевшите първолаци.

Снимка: bTV

Адв. Ангел Стамболийски, който е нает от родителите, разказа, че е отправил покана към директора на училището да вземе необходимите мерките по закон това дете да бъде преместено в друго училище. „До момента няма никаква промяна от страна на семейството на това дете. Случките продължават. До момента има подадени над 18 жалби до директора, въпреки това моите клиенти и доверители не виждат никакви усилия, никакъв пряк резултат тази ситуация да бъде променена“, каза той.

Снимка: bTV

Според класния ръководител Иванка Лазарова „в клас агресия не съществува“, защото тя успява да овладее положението.

Проблемният ученик, по думите ѝ, е хиперактивен с поведенчески проблеми, но „има ученици в класа, които провокират поведението. Той самият не работи в часовете, става понякога, закача децата и пречи на учебния процес“, каза тя.

Лазарова вече е разговаряла с бащата, който обаче също смята, че учениците провокират детето му и нещата не са такива, каквито се представят.

Снимка: bTV

Пред bTV бащата заяви, че за него „всичко това е форма на конфликт между родители, които използват децата си като оръжие в тази битка. Аз съм вече уморен от тези родители, техните методи и гняв. Решил съм да не им обръщам внимание. Ако решат, ще се видим в съдебната зала“.

Той е сезирал Регионалния инспекторат по образованието и Столичната община и твърди, че срещу него има отправени заплахи за саморазправа от г-н Тенев.

Мисля, че е пуснал две жалби в полицията срещу мен, отговори Тенев и разказа, че на първата родителска среща през ноември, когато срещу проблемното дете вече е имало седем жалби, разговорът е ескалирал емоционално и той е заявил, че ще направи всичко по силите си да защити детето си.

Снимка: bTV

Според зам.-директора Снежина Георгиева в голяма част от училищата в страната подобни ситуации се случват всеки ден. Тонът, по който се води разговорът между родители и институции в последните месеци, „най-малкото не отговаря на добрите нрави“, смята тя.

Съобразно механизма за превенция на тормоза училището е предприело редица мерки, на ученика е създаден екип за мерки за обща и допълнителна подкрепа, посещава психолог и работи с педагогически съветник. Това, което родителите искат – преместването му в друго училище, по закон няма как да се случи, предвид, че е в първи клас, каза тя.

Родителите на първокласниците не приемат обяснението на ръководството, че положението в клас е под контрол.

Вижте повече във видеото: