С какво Африка очарова журналистът Максим Минчев, който посвети  и третата си книга – „Дюна 45”, на черния континент?

Далечна, пъстра и непозната. По африкански екзотична и по германски подредена, такава е през очите на Максим Минчев южноафриканската държава Намибия. Журналист, член на управителния съвет на Атлантически клуб и изпълнителен директор на БТА, но по душа пътешественик.

Минчев е пътувал в над 140 държави на 5 континента. Казва, че няма любимо място на картата на света, но често обръща поглед към любимата Африка, на която е посветена и поредицата му от книги  „Пътешествия с Максим”.

„Африка е един бързо развиващ се континент, много пъстър, любопитен с хубава природа, бих казал прекрасна, с чудесни места за гледане, най-вече свързани с флората и фауната, които са от детството ни още пленителни за всички нас и едни изключително симпатични хора, наивни добри… всъщност с голяма  мъдрост, която носят в себе си, с много различен фолклор от нашия, с митове и легенди, с реакции, с кухня, с емоции, с възгледи върху доброто и злото, върху семейството и родителите”, казва журналистът.

В Намибия са разположени две от най-интересните пустини в света. Калахари, в която е заснет емблематични филм „Боговете сигурно са полудели”, и Намиб – една от най-красивите, но и най-сурови пустини.

„Именно там се намира най-големите дюни в света, които са обагрени в червено и една от тях – 45-тата, стана основа на моята книга. 45-тата не е най-високата, може и не е и най-красивата, но е най-популярната в цяла Южна Африка и аз затова кръстих книгата си на нея. Освен това я изкачих, малко трудно, но това беше един мой малък Еверест в Африка”, споделя Минчев.
С изключително пъстра и на моменти трагична история, Намибия получава своята независимост преди 28 години.

Една от последните колонии в Африка, минала през потисничество и сериозен геноцид. Събрала в себе си различни етноси, които днес живеят в пълна хармония.

Освен дневниците, които пише по време на пътуванията си, за да съхрани спомена по жив, в кабинета си събира колекция от картини. Улично изкуство от всяка страна, която посещава.