Огнище на птичи грип беше открито в Добричко – в село Дончево. Птицефермата, в която е установена заразата е най-големия производител  на яйца у нас. Решено е около 320 хиляди кокошки носачки ще бъдат умъртвени, а всички яйца, произведени след 23 май – да бъдат унищожени.

От пазара се изтеглят партидите с номера: 2BG08001 и 3BG08001. Става въпрос за над 1 млн. бройки.

От началото на годината у нас  са потвърдени 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици.

За да не се допусне разпространение на заразата в Добричко, местните са предупредени да отглеждат домашните птици в закрити помещения. Фуражът също да не е на открито.

От здравната инспекция в Добрич казаха за bTV, че никой от работещите във фермата, в която е установен птичия грип, не е потърсил лекарска помощ.

Яйцата от фермата с установен птичи грип се изтеглят от пазара, защото има опасност чрез тях по механичен път да бъде пренесена заразата, обяви в предаването „Тази сутрин” д-р Кремена Стоева от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Тя обяви отново, че заразата не е опасна за хората, а мерките са само с цел да се спре разпространяването на болестта и в други ферми. И напомни, че опасен щам е H5N1, но до този момент няма данни за заразени птици с него.

Вижте повече във видеото: