Норвегия ще преразгледа случаи на отнети от родителите им деца, след като дългогодишен социален служител е осъден за свалянето от интернет и гледането на детска порнография. Работил е на различни позиции в социалните служби и е взимал много решения за отнемане на деца от родителите им.

Детският психиатър е осъден, защото свалял и гледал хиляди материали с детска порнография през последните 20 години. Името му остава скрито, защото той самият е баща. Историята става известна, след като я разказва журналистът от Би Би Си Тим Уелол.

Социалният работник е осъден на 22 месеца затвор. Призна се за виновен, че е свалил голямо количество снимки и видео. Призна, че е гледал порнографските материали през последните 20 години. На компютъра му полицията откри повече от 200 000 снимки и видеа. 

Междувременно българката Цветелина Уланд вече 5 месеца не е виждала и чувала двете си деца, отнети ѝ от норвежките социални служби. Те вече са при баща си, но пълната забрана на Цветелина да общува с тях е до края на годината. Децата – брат и сестра, бяха настанени в различни приемни семейства.

„Когато децата бяха в приемни семейства, ми се даваше много кратка информация. В последствие разбрах, че дъщеря ми, докато е била в това приемно семейство е опитала да се нарани с ножица в корема, отказвала е да яде. На мен ми беше казвано, че децата са добре и точка”, разказва Цветелина.

11-годишното момиченце ходи на психиатър, майката обжалва съдебното решение. А среща с децата е била отказана дори на българския консул в Осло.

През 2016 г. до службата Берневерн в Швеция, отговаряща за закрилата на децата, са подадени 58 200 сигнала. Само за сравнение, броят на новородените в Норвегия през същата година е почти същият. По 54 620 от подадените сигнали или за 4% от всички деца и млади хора до 22-годишна възраст в Норвегия, са взети мерки.

В 60 % от случаите, в които се намесват социалните, децата са получили помощ в домовете си, а в цели 40% от случаите са били изведени от семействата си. Данните са от официалния сайт на институцията Барневерн. Към края на 2016 г. 15 820 деца и младежи живеят разделени от семействата си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!