Бившият главен секретар на МВР проф. д-р Николай Радулов е на мнение, че избягалите двама затворници Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат открити.

Надзирателите вече са предупреждавали, че по начина, по който се охраняват затворите, е истинско чудо, че бягствата не са ежедневни, допълни Радулов. 

„Само преди месец бяха протестите на служителите от затворите, едно от исканията им беше да се попълни щатът, този щат, който съществува сега, им позволява единствено да заемат една или две позиции в затвора, а целият затвор всъщност е в ръцете на затворниците”, припомни той.

„Те си имат местно самоуправление, там управлява т. нар. авторитет, най-големият бандит. При такава ситуация истинско чудо е, че не са се разбягали всички”, смята Радулов.

„Не е достатъчно само да имаш информация предварително, трябва и да продължиш. Това наблюдение не може да се осъществи с обезкръвените служители на затворите”, коментира той.

„Грешка е, че чистачката е хукнала да влиза в конфликт, защото можеше да я застрелят”, посочи той.

Винаги е имало оръжие в затвора, там се продават и консумират наркотици, разполагат с мобилни телефони, подчерта още бившият главен секретар на МВР.

Според него главният секретар на МВР трябва да си подаде оставката, тъй като в ГД „Криминална полиция” има звено, което се занимава с обслужването на затворите и то събира информацията какво става вътре.