В Министерство на правосъдието имаме работна група, която работи по изработването на законопроект за Закон за мерки, превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на страната.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

“В работната група имаме спор за името, което води до това, че не е ясен авторът на този законопроект, който изтече. Ние не можем да припознаем този законопроект като наш и не можем да потвърдим, че той отговаря на нашите цели и Конституцията, както и на европейското законодателство, включително на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи”, добави той.

Ганчев заяви, че в обществото се говори за БГ закон „Магнитски“, но законопроекта, който подготвя правосъдното министерство, не е такъв.

„Това е закон, който да влиза в действие, когато български граждани или техните дружества биват включени да речем в списък като „Магнитски“ или да осъществяват някакви други дейности, които да подкопават националната сигурност. Утре имаме среща с бизнеса, за да видим те как го виждат и как ще се отрази на тяхната дейност“, обясни той.

Според зам.-министъра на правосъдието идеята на законопроекта е да се създадат определени предпоставки за определени действия по отношение на някое лице.

Вижте повече във видеото.