„Само преди седмица излязоха официалните отчети на всички енергийни дружества и всеки човек може да види, че финансовата ситуация в страната е тежка“. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ заместник-министърът на енергетиката Александър Николов.

Според Николов, когато в рамките на кратък период се случват проекти като АЕЦ „Белене“, както и "неособено ефективни такива" като "Южен поток" и "Турски поток", без ясна визия какво ще се случи с тях занапред, е напълно нормално това да доведе до кумулативни загуби от над 10 милиарда лева.

„Цената на тока и електроенергията ще се увеличава дългосрочно, защото има външни фактори, които са незаобиколими, но липсата на стратегическа визия, което е основният проблем в системата, също ще доведе до негативни последици“, добави той.

Николов коментира и случая с изчезналата пътна карта на газопровода "Балкански поток".

„Съответната пътна карта, която никой не знае как изглежда, я няма, или поне това се твърди от всички дружества. Ясно е по документите, които сме получили, кога е разписана, знае се кога и от кого е разписана. Защо го няма този документ, нямам идея, но е факт, че официално отговорите на всички дружества са, че при тях няма подобен документ, но становището на всички е, че той е разписан от Теменужка Петкова“, заяви енергийният министър.

Той не изключва възможността пътната карта наистина да е изгубена, но е твърде възможно и да е скрита, а обосновката за това да е "недостатъчно приятна за хората".

Николов добави, че проектът е правилен като стратегическа визия, но изпълнението, ангажиментите и финансовият резултат са съвсем друга тема. Не е ясно и кога и как въпросната инвестиция ще се изплати. България е инвестирала три милиарда в разширение на газопреносна мрежа, които ще се изплатят след минимум 20 години.

Движението на енергетиката в правилната посока може да дойде с Националния план за възстановяване и устойчивост, посочи Николов. Според него съществуват и достатъчно финансови инструменти на Европейския съюз, с които той да бъде подпомогнат, а общите усилия трябва да бъдат насочени както към мениджмънта на отделните дружества, така и този на енергийния холдинг в неговата цялост.

По въпроса, свързан с изграждането на интерконектора с Гърция, Николов заяви, че има избран подизпълнител, а проверка е показала, че работата върви експедитивно и качествено. Очаква се в средата на 2022г. връзката да работи активно.

Заместник-министърът на енергетиката добави, че процедурата за АЕЦ „Белене“ е замразена поради липса на реален парламент и от бъдещото правителство зависи как загубите, свързани с нея, да бъдат минимизирани.