„За миналата година са бракувани 2,3 млн. платени ваксини срещу COVID-19, а за тази година се очаква да са 2,8 млн. Това са лекарствени продукти и пари на вятъра“, каза в интервю за предаването „Лице в лице“ съветникът на здравния министър Аркади Шарков.

Той напомни, че последният договор за препаратите срещу коронавирус е подписан през 2021 г., когато епидемиологичното обстановка е била много по-различна и това е довело до поръчката на големи количества от тях.

„България зае принципна позиция, зад която застанаха Полша, Чехия и Литва, че тези количества трябва да бъдат предоговорени“, обяви Шарков.

Съветникът на здравния министър припомни и за делото, което води „Ню Йорк таймс“ за отказ да бъде предоставено комуникацията между председателя на ЕК между Урсула фон дер Лайен и предствател на „Пфайзер“. Изданието иска документите заради съмнения, че ЕК е договорила по-големи количества от нужното.

Аркади Шарков коментира и темата с недостига на лекарства.

По думите му това също е проблем на ниво Европа и е породен от нарушените вериги на доставки и по време на COVID пандемията, и заради войната в Украйна.

Министерството на здравеопазването е подготвило проектозакон, който да стабилизира системата, но очаква да се събере новият парламент за да го внесе. Ниво ЕС пък се обмисля преместване на производството от Китай в Европа, за да има предвидимост на производството и доставките.