„Управляващите още живеят в аналоговата епоха, където хартията е преди всичко. Те не разбират цифровизацията в икономиката и в политиката. Плашат се от нея”. Така съпредседателят на  „Зелено движение" Владислав Панев обясни редица от проблемите ни в съвремието при гостуването си в „Лице в лице”.

Първият пример, който даде за своето твърдение, бе днешното предложение на управляващите за премахване на машинното гласуване.

„Плашат се как ще манипулират резултата от гласуването, ако това се наложи, а се гласува с  машини и по интернет”, коментира Владислав Панев, според когото всички проблеми с машините за гласуване по време на европейския вот и преди това са част от този план.

Снимка: btvnovinite.bg

Същите проблеми на управляващите с новите технологии той вижда и в туризма ни, който тази година бележи осезателен спад на летовници.

„Има обективни фактори като обезценката на турската лира, която помага на Турция за туристическия сезон, но ние сме в аналоговата ера и това е една от причините за намаляването на туристите у нас”, категоричен е Панев, който даде пример със забраната на някои технологични услуги като "Юбер" в България.

Забраната на такива приложения също така пречи на изсветляването на икономиката, тъй като остават плащанията в брой за сметка на разплащанията по банков път, които се ползват от услуги като "Юбер".

Подобен ход е бил и опитът за регулация на платформата за отдаване на апартаменти под наем на туристи „ЕрБиЕнБи" в София, благодарение на която наблюдаваме възраждане на квартали като карето между Централни хали и Лъвов мост. Друг пример в това отношение е колко дълго време са липсвали разписанията на градския транспорт в столицата в „Гугъл мапс”.

„Чух как министър Ангелкова каза, че са оставили един телефон, на който туристите да се оплакват, ако имат проблеми. Днешните туристи ползват приложения като „Форскуеър”, където споделят впечатленията си от заведенията, които посещават, и по този начин им формират рейтинга и посещаемостта”, каза съпредседателят на „Зелено движение".

Това, според Панев, е очевидно доказателство, че сме застинали поне 20 години назад в развитието на туристическия бизнес и правителството няма никаква представа от споделената икономика.

Съпредседателят на „Зелено движение” заяви, че е налице двоен стандарт на управляващите спрямо предприемачите в туристическия бизнес.

„Правителството иска да налага все повече и повече регулации на такива услуги, но регулации за строежа на хотелите по плажните ивици няма. Там си затварят очите и се опитват да селектират бизнес шампионите”, заяви Панев, който отбеляза, че тези комплекси предлагат само ол инклузив услуги, които са с ниска добавена стойност и не носят реална печалба.

„Зелените” не са срещу икономическото развитие”, заяви Панев.

Според него трябва да се намали ДДС като форма за стимулиране на бизнеса, но ставката трябва да остане единна на ниво от 11%.

„Дребните фермери, които продават продукцията си на пазарите, не надхвърлят оборот от 50 000 лева и не плащат ДДС”, отбеляза политикът.

„Зелените” не сме били и срещу втори лифт на Банско, а срещу строителството, което ще придружава втората линия”, разкри Панев.