Цените на електроенергия за битовите потребители не следва да се повишат, а се очаква и едно минимално повишаване на парното, прогнозира в предаването „Лице в лице“ Владимир Табутов – депутат и зам.-председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“. По думите му българското общество не е пострадало от галопиращите цени в европейски мащаб на електроенергията и енергоносителите заради замразяването на цените, което беше прието в края на миналата година.

„Декември месец не можехме да прогнозираме какво ще стане. Имаше периоди, в които електроенергията на пазара ден напред достигнаха 1300 лв. за мегават час, а като пример тази събота между 10 ч. и 14 ч. един мегават час струваше само 3 лв. Мораториумът беше единственият инструмент, който веднага можеше да се задейства и да предпази битовите потребители. Мисля, че това беше добро решение“, посочи той за мораториумът върху цените на тока, парното и водата, който изтече днес.

„Имайки предвид, че реално на световните пазари видяхме над 100% увеличение, би следвало между 20% и 30% да е нормално увеличение“, коментира Табутов за цената на газа през април, която ще бъде с 25,3% по-висока.

Владимир Табутов отбеляза, че България се обезпечава с електроенергия чрез производствените мощности, които имаме, а те не са пряко зависими директно от руския газ. „Говорим за мощностите от АЕЦ, тецовете и възобновяемите енергийни източници. Там промяната, която настъпи като разходи за производството на тази електроенергия бяха минимални“, добави депутатът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!