Слуховете за нова лява партия под крилото на президента Радев са „просто спекулации. Вероятно част от хората, чувстващи се леви по някакъв начин, виждат пространство, в което да се инсталира нов проект. Аз такова пространство не виждам, но в крайна сметка всеки може да опита“, заяви заместник-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин в „Лице в лице“.

„Струва ми се, че проект, оглавен или иницииран от Мая Манолова, няма особена перспектива. Това го показаха и последните избори. Не очаквам обаче президентът да се занимава с партийно строителство особено сега“, каза Вигенин.

„По време на изборите „Продължаваме промяната“ и президента си бяха полезни и си подаваха топката, но към днешна всяка институция си е стъпила в правомощията. Има едно еманципиране на „Продължаваме промяната“, което е неизбежно, защото по Конституция изпълнителната власт има повече правомощия“, смята Вигенин.

„Имаме умерена позиция за кризата в Украйна“

„Възможността за ескалация и пълномащабен военен конфликт между Украйна и Русия е близка до нулата. Най-вероятно ще има някакви провокации и то не от официалните военни формирования. Дори украинските власти през последните дни говорят с умерен тон“, прогнозира Вигенин.

Според него въпросът е защо се нагнетява напрежението в международното пространство, а действията на правителството се основават „на реалните факти, а не на медийните истерии“.

„Министерски съвет, премиерът и министър на отбраната действат спокойно и уверено, което дава известна сигурност на българските граждани. На фона на всички кризи, сега не бива да се създават притеснения за нещо, което няма дори да се случи", смята Вигенин.

По повод исканията на Русия за изтегляне на силите на НАТО от Румъния и Русия, Вигенин отбеляза, че ние сме суверенна държава и никой не може да ни нарежда какво да правим.

Заместник-председателят на Народното събрание обаче отбеляза, че „нашите партньори в лицето на САЩ които са голямата сила в НАТО, трябва да са наясно, че не може да влизат в определени диалози и да взимат решения вместо нас. Това време мина, играли сме го преди години".

Вигенин припомни, че по времето, когато се е обсъждало разполагане на сили на НАТО в балтийските страни, от БСП са коментирали, че това може да доведе до струпване на военни сили от отсрещната страна.

„Има две крайни позиции за кризата в Украйна у нас. Благодарение на това, че коалицията е шарена, тя успява да намира много допирни точки и сега имаме една консолидиран и умерена позиция по темата за Русия и Украйна“, смята Вигенин.

„Трябва да намалим малко децибелите и да търсим начин по дипломатически път да решаваме проблемите. България е суверенна държава и сама взима решенията си. Играта е различна. Усилията на Русия са насочени към предотвратяване на приемането в НАТО на Украйна и Грузия. Пак ще повторя, че трябва да залагаме на дипломатическите преговори", коментира още той.

„Президентът дава знак за помирение, но очаквам да го видя и на други паметници“

По повод поклонението на президента Радев на Мемориала на жертвите на комунистически режим, Вигенин заяви: „Мисля, че присъствието му там е опит да даде силен знак, нека той да каже какъв. Поне в социалните мрежи снимката бе придружена с послание за помирение. Може би той цели да даде знак и никога повече да не воюват срещу българи. Очаквам да регистрира такова присъствие и на други дати и паметници, свързани с антифашистката съпротива“.

Вигенин посочи, че и самият той е призовал за помирение в свой пост в социалните мрежи.

„Вече подчертах, че случилото се на 1 февруари 1945 г. не е просто резултат на паднали от небето решения, а е резултат от поредица събития. В България на практика се води необявена гражданска война от 20-те“, каза Вигенин.