Ако бъде взето решение за разполагане на войски на НАТО по Източния фланг, българското правителство счита, че тази мярка е целесъобразно да бъде изпълнена с български войски. Ще имаме български войски, които ще изпълнят тази задача на българска територия с българско командване. Това каза в предаването "120 минути" министърът на отбраната ген. Стефан Янев.

"България е суверенна държава и решенията се вземат в София съобразно българския национален интерес. Какви преговори ще бъдат направени на военно-техническо равнище, ще стане ясно, когато стане ясно дали има нужда от някакъв тип усилване. Която и държава да каже - ние искаме да дойдем тук с едни войски, това става с решение на българското правителство. А решението на българското правителство е на българска територия да се разположат български войски. Това не означава, че те ще правят нещо по-различно освен, че ще интензифицират своята подготовка", обясни ген Янев. 

Военният министър заяви, че България се надява на благоприятен сценарий на кризата между Запада и Русия. Янев подчерта, че разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас не се налага.

„Най-благоприятният сценарий е дипломацията да даде резултат. Кризата да не прерасне във военна. Най-неблагоприятният сценарий е това, което започна да се случва в България - заговори се, че ще има война, от първия момент започва да се чува призив: "Айде, НАТО да идва. Мен това ме притеснява, нашите сили като част от НАТО в публичното пространство се неглижират. Отговорността ни като държава е да развиваме своите сили“.

Когато говорим за такъв тип кризи, това, което трябва да направим, е с нашето говорене и действия да дадем път на дипломацията, допълни ген. Стефан Янев. 

"Понякога и ние, влизайки в семантиката на говоренето на конфликта, не си даваме сметка, че думите са важни, а те са изключително важни. Нека да бъдем внимателни и обрани в това, което говорим, и решенията, които вземаме, от тази гледна точка да дадем път на дипломацията и с нашето говорене да не стане така, че ние допринасяме за тази войнствена риторика и за потенциални решения, които не помагат на дипломацията", каза той.

Държавите в НАТО са съюзници и патрулирането съвместно с български самолети се прави в изпълнение на една задача – засилен еър полисинг, обясни военният министър.

„Вече няколко пъти чужди самолети съвместно с българските са изпълнявали тази задача. Това патрулиране означава, че тези чужди самолети на съюзническата държава, най-напред на Испания, след това на Нидерландия, ще пристигнат и ще проведат най-напред тренировка с  българските сили в българското небе.

И в един по-напреднал момент, когато вече има достатъчно натренираност между тях, тогава ще бъдат направено т. нар съвместно патрулиране. Това означава, че във въздуха едновременно ще има най-малко един български и един от чуждестранните самолети. Те ще изпълняват една и съща задача - опознаване на чужд самолет, който лети някъде около границите на българското въздушно пространство. Такъв тип задачи се изпълнява от българските военновъздушни сили на регулярна база“, каза още министър Янев.

По отношение на увеличаване на военното присъствие в морето, Стефан Янев заяви, че НАТО има планове за това, което наричат засилено военноморско присъствие в Черно море

По думите му то се изразява в повече учение и повече кораби в Черно море, на годишна база не повече от 30% в сравнение с предните години.

„В момента няма кораби на страни членки на НАТО в Черно море. Ще започнат да се появяват през втората половина на март, както са планирани от миналата година".

На въпроса колко американски военнослужещи има в момента в България, министърът обясни:

"В момента американските въоръжени сили провеждат учение съвместно с българската армия на полигон Ново село и са от порядъка на 200 военнослужещи. Тези учения се провеждат в периоди от 6 месеца на ротационен принцип“.

Това означава, че когато свърши учението, тези 200 души ще се изтеглят, на тяхно място ще дойдат други. Те са планирани през миналата година и няма нищо извънредно, допълни ген. Янев.

Политическият елит и обществото трябва да разберат, че сигурността струва много пари, но е в основата на съществуването на държавата и ни гарантира развиването на другите системи, отбеляза Стефан Янев.

Разбира се, че българската армия може да действа тук и сега, каза той.

"Говорейки за модернизацията, за запълването на тези дефицити, които са се появили през годините, нека разделим двата процеса. Първо да горим за приоритети – как трябва да изграждаме нашите въоръжени сили. С десетилетия армията не е била финансирана и модернизирана достатъчно. Така пожеланият процент от 2%, който трябва да приемем до 2024 г. е възможно да се случи и по-бързо, ако държавата може да отдели тези пари. Приоритет на държавата е и икономиката, и развитието на селското стопанство, и всички останали сектори".

За да се получи реално съществуване на държавната мощ, трябва да има баланс между тези основни стълбове на държавата, отбеляза още военният министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!