Бившият министър на екологията Валентин Василев в правителството на Филип Димитров коментира, че имаме 80% загуби по водопреносната мрежа и затова сега сме свидетели на водната криза в Перник. 

Част от водата се губи по трасета, друга част заради аварии, трети количества не се плащат, добави той.

По веригата ще изскочат и други нередности след ареста на Нено Димов, смята той. 

Според него министърът на околната среда и водите Нено Димов не е успял да разбере къде се губи водата, не е имал и достатъчно подкрепа от управляващите.

По закон именно министърът отговаря за това кой колко вода може да ползва от язовирите, като приоритет са питейно-битовите нужди, после екосистемите и накрая индустрията, припомни Василев.

Бившият екоминистър обясни и че е задължение на Димов пази околната среда, а останали министри имат интереси да я ползват кога законно, кога не толкова, каза още той.

„По времето когато съм управлявал, той беше експерт, аз съм го назначавал, той беше в Центъра за околна среда, което сега е нещо друго. За мен след това той тръгна по стълбицата и той трябва да е по-различен от останалите министри. Където и ма нарушаване на околната среда, да ползва води, да изнася отпадъци, да строи по плажове, там играят много пари. Този министър трябва да е силна личност и да има подкрепата на управляващите и най-вече от министър-председателя, за да може да влезе в конфликт например с министъра на икономиката, на енергетиката или на туризма. Той трябва да има силата да защити районните си инспекции, които следят на места кой нарушава законите за околната среда“, коментира Василев.

Освен това има много собственици на язовири, а на микро язовирите дори и не са известни, добави той.

Според бившия екоминистър темата с боклука не е нова, и по негово време е имало проблеми с това. Той обясни, че в законодателството трябва да се забрани вноса на чужд боклук, защото у нас и без това има много наш.

Вижте целия разговор във видеото.