Готови са проверките на на два от договорите за обществени поръчки, които са провели в БДЖ, съобщи служебният министър на транспорта Георги Тодоров в предаването „Лице в лице“.

„Проверките са приключили, представен е окончателен вече одитен доклад. Има определени нарушения, не установих да има данни за престъпления, това са административни нарушения“, заяви Тодоров. 

„Само от началото на годината над 4000 влака на „Пътнически превози“са реализирали закъснение, на „Товарни превози“ – над 500“, съобщи транспортният министър.

По думите му „Товарни превози“ губят свои основни товародатели, което не говори добре, причините тепърва ще се изследват. Това според него не е само заради закъсненията, но и заради неконкуретнтите условия, които предоставят на своите клиенти.

„По отношение на пътнически превози закъсненията са проблем, това говори за лошо качество на самата услуга. В едно с лошата хигиена във вагоните, неминуемо води до отлив на ползватели на услугата“, отбеляза Георги Тодоров.

„БДЖ е на достатъчно голяма загуба по отношение на това, имат и около 20 млн. лева задължения за неплащане на инфраструктурни такси“, посочи министърът на транспорта.

Той съобщи още, че на Летище „София“ вече оперира новият концесионер. „Не виждам някаква разлика в управлението на летището след встъпването в длъжност на новия концесионер. Вероятно ще поискам Комисията за контрол да направи проверка какви незабавни мерки е предприел концесионерът, но към днешна дата не виждам разлика в работата на летището“, отбеляза Тодоров. 

„Надявам се час по-скоро концесионерът да започне да прави мерките за подобрение на работата на летището“, каза той. 

Като сериозен проблем в сектора служебният министър посочи задръстванията по границите. „Най-големи задръствания се случват на „Дунав мост 2“, защото има проблем на сърбо-хърватската граница и повишаване на таксите. Там опашките от камиони са драматични“, обясни Тодоров. Той посочи, че предстои среща с румънския му колега, за да се търси решение за по-бързо обработване на документите.  

„На всеки граничен пункт ситуацията е сама за себе си. Там, където можем да увеличим персонала, ще го направим, но трябва да има реципрочност и от другата страна. Очаквам срещи с гръцкия и турския посланик относно отваряне на още пунктове по границите ни с тях", обяви транспортният министър.