Образователната система е най-потърпевшата от всички други системи в момента. Това каза проф. Тодор Танев в предаването "Лице в лице".

Снимка: btvnovinite.bg

„Присъственото обучение трябва да се задържи колкото може по-дълго. Твърдо уверен съм в това. Това показват различни експертизи, това прави министерството в момента", категоричен е Танев.

„Образователната система е част от националната сигурност на страната, част от националната идентичност. Когато тази система страда, всякакви други аргументи би следвало да се разглеждат на второ място", коментира бившият образователен министър.

„Има 2400 училища в страната. В около 1000 от тях няма нито един заразен. Какво да направим? Да ги затворим ли? В тях около 1000 нямат нито един заразен. По същия начин има малки висши училища, в които този проблем изобщо не стои. И те ли трябва да бъдат затворени? Централна команда ще е много голяма грешка“, заяви Танев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Бившият образователен министър коментира и рейтинговата система в университетите. „Не може да се режат по 20% отвсякъде. Това е уравниловка“, смята Танев, който отбеляза, че има много специализирани висши учебни заведения, които нямат конкуренция в своята област.

Според него някои специалности като правото са набедени, че произвеждат много специалисти, но те са нужни на държавата.

Вижте повече във видеото!